Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski predsjednik Borut Pahor ocijenio je da izjave predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera kako je slovensko-hrvatski spor zbog primjene arbitraže bilateralne naravi i da Komisija u tome nije zauzela stranu ne znače da je arbitražna presuda otpisana i da Slovenija nema potporu važnih europskih čimbenika, kako je to proteklih dana protumačeno u medijskim analizama.


"Izjavama poput Junckerove Komisija daje do znanja kako želi da obje strane sporazumno implementiraju presudu, o tome nema nikakve sumnje", kazao je Pahor u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV u četvrtak navečer, dodavši da je međunarodno pravo na strani Slovenije i da je uvjeren kako će arbitražno rješenje prije ili kasnije biti primijenjeno.

Vezani članci Janez Janša (Foto: Dnevnik.hr) Pahor predložio Janšu za novog premijera, slovenski parlament o tome glasa sljedeći tjedan Slika nije dostupna Pahoru draga Hrvatska, ali mu draža arbitraža: "Slovenija se ne može odreći primjene presude"

"Na našoj strani imamo međunarodno pravo i arbitražnu presudu ćemo na kraju implementirati, ako budemo strpljivi i pokažemo državničku mudrost", rekao je slovenski predsjednik.

Istaknuo je da Ljubljana ne smije napraviti pogrešku, a velika bi pogreška slovenske politike bila ako bi prekinuli dijalog s Hrvatskom i Europskom komisijom.

Za razliku od njega, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, navodi POP-TV, smatra da Slovenija treba Hrvatsku što prije tužiti sudu EU-a jer drži da odbijanjem arbitražne presude krši europsko pravo i da su mogućnosti za dogovor o primjeni arbitraže iscrpljeni. Kritičan je i prema istupima Junckera čije izjave smatra nekonzistentnima jer je prošle godine prilikom posjeta Sloveniji izjavio da arbitražnu odluku treba poštovati. (Hina)