Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenske reakcije na događaje kod Hotize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akcija postavljanja specijalnih postrojbi slovenske policije kod naselja Mirišće unutar hrvatskog katastarskog područja rezultat je nastojanja vlade premijera Janeza Janše da pokuša stanje na tom sektoru granice vratiti u okvire stanja koje je na tom području, prema navodima službene Ljubljane, vrijedilo prilikom osamostaljivanja dviju država, procjenjuje u četvrtak u svojim reakcijama slovenski tisak.

Dva najveća dnevna lista, ljubljansko "Delo" i "Dnevnik" izašla su pod gotovo jednakim naslovima "Nakon uhićenja novinara, slovenska policija reagirala odlučno", ali u više tekstova upozoravaju na polemiku Janšine vlade i opozicijskih stranaka u kojoj je oporba Janši zamjerala da prepušta Hrvatskoj teritorij koji je "25. lipnja 1991." bio pod kontrolom slovenske policije, priznajući da je zadržavanje novinara bio povod reakciji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

Kako ističe mariborski list "Večer", ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate u srijedu je ocijenio da je, identificiranjem slovenskih novinara u području gdje još nije određena granica, hrvatska policija djelovala u suprotnosti s dogovorom Janše i Sanadera, a najavio je i moguće sankcije protiv slovenskog policajca koji je u trenutku uhićenja slovenskih novinara bio u zajedničkoj patroli s hrvatskim policajcima.

Uz to, Mate je najavio ukidanje zajedničkih ophodnji u tom području, tvrdeći da su one zapravo imale zadatak nadzora dogovora dvaju premijera da se na terenu stanje ne mijenja jednostranim akcijama.

Ljubljansko "Delo" u četvrtak je u komentaru glavnog urednika Petera Jančiča navelo da je Janšina vlada akcijom kod Hotize Hrvatskoj dala do znanja "gdje su granice" u jednostranoj politici, budući da je Hrvatska cestu do Mirišća gradila "na teritoriju gdje granica još nije određena i bez dogovora sa slovenskom državom". 

"Slovenska politika nije kriva da granice tamo nema, jer je hrvatski parlament odbacio sporazum Drnovšek - Račan", navodi se u komentaru. Janša je Hrvatskoj pokazao "gdje su granice", ali slovenski političari u osjetljivom predizbornom trenutku pred lokalne izbore ne bi smjeli posjećivati sporno područje jer time "slabe" službenu politiku Ljubljane, upozorava se u komentaru.

"Opozicijski izleti prema granici, pa bilo da se radi o članu vladajuće koalicije Janezu Podobniku ili oporbenjaku Jelku Kacinu možda donose političke bodove, ali to ne znači da koriste Sloveniji", navodi se u komentaru. 

Za ljubljanski "Dnevnik" sadašnju situaciju na Hotizi u vezi sa
slanjem specijalne policije komentirala su dva bivša policijska dužnosnika.

Nekadašnji ravnatelj policije Bojan Potočnik, koji je na tom mjestu bio samo nekoliko mjeseci u Janšinoj vladi, a onda zatražio umirovljenje, rekao je da se "radi se o opsadnom stanju, odnosno taktičkoj uporabi policijskih snaga po uzoru na vojnu taktiku". On je dodao da ga zanima "na osnovi koje sigurnosne procjene je donesena odluka o tako drastičnim mjerama".

Situaciju je za isti list komentirao nekadašnji direktor slovenske policije Pavle Čelik, koji često nastupa kao komentator i analitičar za područje sigurnosti i unutarnjih poslova, a smatra ga se bliskim ljevici, koja je ovih dana kritizirala Janšu zbog navodnog popuštanja hrvatskom premijeru Sanaderu u razgraničenju kod Hotize i Svetog Martina jer mu, kako tvrde, ne uspijeva vratiti položaj na stanje iz vremena osamostaljenja kad je Slovenija "kontrolirala" svojom policijom i hrvatski katastar sve do rijeke Mure.

Čelik je rekao da će slovenska policija teško vratiti kontrolu nad spomenutim područjem u cjelini jer da bi - kad bi to vlada htjela - policiju morala rasporediti na sredinu mosta na Muri kojega su u međuvremenu sagradili Hrvati.

Društvo novinara Slovenije (DNS) izrazilo je u srijedu zabrinutost zbog događaja kod Hotize i zadržavanja slovenskih novinara, koji su na spomenutom području samo obavljali svoj posao, prenose u četvrtak slovenski mediji. 

Kako se navodi, DNS će tijekom dana izraziti i službeni prosvjed hrvatskim državnim organima, a o tome će na današnjoj sjednici odlučivati upravni odbor slovenskog novinarskog društva.

U vezi sa situacijom oko uhićenja njihovih novinara Društvo novinara Slovenije povezalo se i sa Hrvatskim novinarskim društvom, javljaju slovenski mediji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene