Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Politički odgovoran za napad pasa'

Slovenija: Slučaj pasa-ubojica postao politički skandal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska oporba uložila je u parlamentarnu proceduru interpelaciju protiv ministra poljoprivrede Milana Pogačnika kojega smatraju politički odgovornim za bizaran slučaj u kojemu su prije deset dana u Ljubljani psi pasmine bulmastif napali i ubili svog vlasnika, liječnika i vlasnika privatne klinike u Ljubljani Sašu Baričeviča.

‘Do zadnjega smo trenutka očekivali da ovo neće biti potrebno, odnosno da će ministar sam dati ostavku ili da će to od njega zahtijevati predsjednik vlade’, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Slovenske pučke stranke Radovan Žerjav. Uz njegovu stranku potpise za interpelaciju dali su i Slovenska nacionalna stranka, te Slovenska demokratska stranka koju vodi bivši premijer Janez Janša. Oporba ministra Pogačnika, člana Socijalnih demokrata koje vodi premijer Pahor, optužuje da je kršio zakon i protupravno vratio agresivne pse pokojnom vlasniku zbog njegovih osobnih veza s političkom elitom iako su oni na osnovi jedne ranije odredbe morali biti usmrćeni. ‘Ministar je objektivno odgovoran za kršenje ustava i više zakona. Pristranim postupkom vraćanja bulmastifa vlasniku njegovo je ministarstvo uzrokovalo kazneno djelo izazivanja opće opasnosti, a kršen je i zakon o zaštiti životinja’, navode u svojoj interpelaciji predlagači Pogačnikove smjene, 27 oporbenih zastupnika u slovenskom parlamentu.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Slika nije dostupna Strava u Sloveniji U središtu Ljubljane psi rastrgali čovjeka

>> Psi-ubojice bili su seksualno zlostavljani?

Isti psi su prije tri godine napali i teško ozlijedili slučajnog prolaznika, a slučaj se još vuče na sudu. Pokojni Baričevič dobio ih je natrag unatoč mišljenjima eksperata da je pse potrebno eutanazirati. Pogačnik sada tvrdi da se nije miješao u taj postupak koji je okončan pozitivnim rješenjem o vraćanju pasa, što ga je izdalo njegovo ministarstvo. Njegovu obranu da je postupio na osnovi pozitivnog rješenja u upravnom postupku koji je pokrenuo vlasnik za sada podržava i premijer Pahor. On je još prošlog tjedna rekao da će se optužbe na ministrov račun ispitati, ali da mu vjeruje i da ne vidi razloga za njegovu smjenu.

Javnost se međutim sve više okreće protiv Pogačnika, pa je i premijer po sve većim pritiskom da ga smijeni prije nego o tome na zahtjev oporbe bude raspravljao parlament. Tome su pridonijele i neke bizarne okolnosti tragedije u kojoj je nastradao vlasnik pasa, te priznanje Pahora da je pokojnog Baričeviča poznavao i cijenio. Cijela je stvar dobila dimenzije političke afere u kojoj mediji svakog dana otkrivaju nove pojedinosti.

Neki najnovijim ‘skandalom’ nastoje ilustrirati teze o koruptivnim vezama među pripadnicima političke i društvene elite u kojoj postoji ‘političko podzemlje’ koje djeluje na osnovi veza i poznanstava i u kojemu interesne skupine rješavaju stvari preko utjecajnih pojedinaca i odvjetničkih krugova. Bivši premijer i sadašnji oporbeni čelnik Janez Janša rekao je, najavljujući potporu nastojanjima da se Pogačnik smijeni, kako je najnoviji skandalozni slučaj ‘simptomatičan’ i zahtijeva ‘jasne odgovore’ u parlamentu. Slučaj Baričevič ‘ogolio je’ stanje u kojemu ‘krugovi koji imaju apsolutnu moć’ mogu djelovati izvan zakona, te pokazao da je u Sloveniji ‘pravna država prilično načeta’, rekao je Janša. ‘Ako je u jednom takvom slučaju bilo angažirano toliko visokih veza, može se misliti kako je kad su u pitanju milijuni i milijarde’, dodao je.

Janša tvrdi da je vraćanje opasnih pasa vlasniku svojim vezama osigurala odvjetnička kuća čiji je vlasnik Miro Senica, poznati i bogati odvjetnik, inače partner ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal. Senica je negirajući takve tvrdnje rekao da je pokojnog Baričeviča koji mu je 30 godina bio prijatelj i s čijom se obitelji isto tako poznavao zastupao u upravnom postupku za vraćanje pasa kao odvjetnik, braneći interese svog klijenta prema odvjetničkom etičkom kodeksu. Tvrdi da nije intervenirao kod političara svojim vezama, te da o vraćanju bulmastifa nije niti razgovarao sa svojom životnom suputnicom, ministricom unutarnjih poslova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene