Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Železniki se oporavlja od posljedica poplava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradić Železniki s oko 3000 stanovnika, koji je prošli utorak poharala bujica izazvana jakim olujnim nevremenom, polako se oporavlja od posljedica, a po prvim procjenama, šteta doseže oko 50 milijuna eura, izjavio je danas novinarima gradonačelnik Mihael Prevc.

Na poseban račun, otvoren radi uklanjanja posljedica "tsunamija", do sada je doznačeno pola milijuna eura. 

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje

Nakon čišćenja nanosa mulja i kamenja iz nabujale rijeke Sore i okolnih planina počet će obnova cesta i potpuno uništena vodovodnog sustava. 

Zbog toga će stanovnici Selške doline, samo nekoliko desetaka kilometara udaljeni od prijestolnice, još najmanje mjesec dana biti bez tekuće i sanitarne vode.

Zbog izlijevanja fekalnih voda u Soru stanovnicima više ljubljanskih prigradskih naselja također je naređeno da prokuhavaju vodu.

Kako navode mediji, Slovenija bi sljedeće godine mogla dobiti potporu iz fonda solidarnosti, što ga je za članice i zemlje u postupku prijama 2002. osnovala Europska unija, i akcije za to su u tijeku, što je potvrdio i Bruxelles. 

Pomoć se može dobiti ako je službeno utvrđena šteta veća od 164 milijuna eura, a po prvim procjenama šteta nadmašuje
200 milijuna eura.

Ove je godine novac iz tog fonda dobilo nekoliko zemalja EU-a, među njima Njemačka i Francuska, a pomoć je obećana i Grčkoj nakon nedavnih katastrofalnih požara.

Europska komisija do sada je, navode slovenski mediji, odobrila 22 zahtjeva za pomoć iz tog fonda od ukupno 41 koliko ih je zaprimila.

Slovenski ekolozi i stručnjaci za poplave navode da bi Slovenija morala ulagati oko stotinu milijuna eura na godinu u djelotvorniju protupoplavnu obranu, u saniranje klizišta i odrone zemlje te u zaštitu od bujica u planinskim predjelima. 

Prošlotjedna katastrofa pokazala je da se u tu namjenu ne izdvaja dostatno novca i da u proračunskoj pričuvi nema novca za hitne akcije nakon takvih nesreća. 

Na celjskom području poplave i odroni oštetile su 21 općinu. 

Po dosadašnjim podatcima oštećeno je 2500 stambenih jedinica, 108 poduzeća i 46 mostova, a strahuje se i od kišovita vremena koje meteorolozi najavljuju sredinom tjedna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene