Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Veleposlanik osumnjičen za otkrivanje diplomatske pošte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veleposlanik Marjan Šetinc, djelatnik slovenskog ministarstva vanjskih poslova, osumnjičen je za otkrivanje diplomatske pošte o razgovorima slovenskih i američkih diplomata u Washingtonu pred Božić prošle godine, u kojima se Sloveniji preporučuje da prva prizna nezavisnost Kosova..

Mediji su objavili protest izvršnog odbora sindikata diplomata u kojemu je osuđen postupak prema Šetincu koji se dogodio još u petak. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati

Kako se navodi u njihovu priopćenju, u petak nešto prije 15 sati u sobu Šetinca, koji je od 1998. do 2002. godine bio veleposlanik Slovenije u Velikoj Britaniji, ušlo je osam osoba i naredilo mu da isključi računalo koje su onda zapečatili i predali policiji.

Na njegovo pitanje da mu objasne što se događa, odgovoreno mu je da je praćenjem utvrđeno kako je komunicirao s redakcijom dnevnog lista 'Dnevnik'. Riječ je o listu koji je prije dva tjedna, zajedno s beogradskom 'Politikom', objavio sadržaj spomenute diplomatske bilješke, izazvavši u Sloveniji velik skandal. Slovenski diplomatski sindikat postupak prema Šetincu ocijenio je kao 'nerazuman i ponižavajući'.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel još je u nedjelju u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV sugerirao da istraga o tome tko je novinarima izručio osjetljivo diplomatsko gradivo daje rezultate, rekavši da je stvar preuzela policija jer se radi o nečasnoj krađi dokumenta koje pripada ministarstvu vanjskih poslova.

Istovremeno, Rupel je negirao da je do 'curenja' dokumenta došlo zbog navodno loših odnosa u ministarstvu i 'osvete' ministru koji svoj resor drži željeznom rukom.

Šetinc negira tvrdnje da je otuđio poštu

Visoki dužnosnik slovenskog ministarstva vanjskih poslova veleposlanik Marjan Šetinc, kojemu je zapečaćeno i oduzeto računalo kako bi policija ispitala je li povezan s krađom osjetljive diplomatske bilješke, oštro je zanijekao svoju upletenost u taj slučaj.

'Ne znam zašto mi je zaplijenjen kompjutor niti da li je to povezano s istragom o otuđivanju dokumenta. Apsolutno je nemoguće da ja s time nešto imam, to je samo teorija', rekao je Šetinc za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

Šetinc u potpunosti isključuje svoju povezanost s tim skandalom i tvrdi da mu nije jasno kako bi sumnja mogla pasti na njega budući da je dugo godina bio zastupnik u parlamentu, a onda i diplomat na istaknutim pozicijama, među ostalim i veleposlanik u Velikoj Britaniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene