Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere opreza

Sastat će se tajništvo Vijeća nacionalne sigurnosti: Slovenija se priprema za moguću pojavu koronavirusa

Prijevoz pacijenata
Prijevoz pacijenata Foto: DNEVNIK.hr
Zbog situacije u susjednoj Italiji Slovenija se priprema za vjerojatni rizik unosa koronavirusa u zemlju iako još nema nijedan slučaj zaraženog ili oboljelog.

Slovenija se priprema za mogućnost unosa koronavirusa u zemlju, s obzirom na pojavu bolesti u susjednoj Italiji. Ministar zdravstva Aleš Šabeder kazao je u nedjelju da se radi o "ozbiljnoj situaciji", ne samo u Europi i u Italiji gdje je zabilježeno preko sto slučajeva, nego i u svijetu, no da nema razloga za uzbunu.

Dodao je da ne bi želio da tema koronavirusa u zemlji postane "politička tema", aludirajući tako na neke reakcije oporbe da sadašnja tehnička vlada ne informira dovoljno javnost o stvarnim rizicima.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Djevojčica u Zagrebu negativna Zbog epidemije u Italiji Beroš uvodi nove mjere: Idu upute za postupanje prema putnicima iz Italije, šalju se preporuke u škole...

Pročitajte i ovo Koronavirus u Italiji - 1 Najviše slučajeva u Europi Dramatično u Italiji: Umrla i treća žrtva koronavirusa, zaraženo više od 150 ljudi

Infektologinja Tatjana Lejko Zupanc izjavila je da s obzirom na razvoj situacije, "više skoro nema sumnje" da će se novi koronavirus pojaviti i u Sloveniji.

Državna tajnica u ministarstvu zdravstva Simona Repar Bornšek kazala je da svim putnicima koji se u Sloveniju vraćaju iz sjevernih talijanskih pokrajina preporučuju da u slučaju sumnje na simptome infekcijom, ako je tjelesna temperatura iznad 38 stupnjeva, ako kašljaju i teško dišu, da odmah kontaktiraju svog liječnika ili dežurnu zdravstvenu službu.

Kako prenose slovenski mediji, vlada će u ponedjeljak zbog praćenja situacije sazvati sastanak tajništva Vijeća nacionalne sigurnosti, jedne vrste operativne ministarske koordinacije za krizna stanja.

Građane se upozorava da prate službene podatke ministarstva zdravstva koji se stalnu ažuriraju, te da ne nasjedaju na moguće provokacije i lažne vijesti koje će možda naći na društvenim mrežama jer u Sloveniji za sada nema nijednog slučaja inficiranog ili oboljelog novim koronavirusom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene