Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU SUMMIT

Zemlje Zapadnog Balkana dobit će od EU-a 30 milijardi eura: "Od proširenja zasad ništa konkretno"

Slovenija je domaćin novog summita EU-a i Zapadnog Balkana. U utorak i srijedu održavaju se razni sastanci na kojima će sudjelovati i hrvatski premijer. Reporterka Ivana Petrović u Sloveniji prati cijeli događaj.

U Sloveniji se održava summit EU-a i Zapadnog Balkana na Brdu pri Kranju. Premijer Andrej Plenković također sudjeluje na radnim sastancima.

Posjet Sloveniji započeo je susretom s kolegama iz Europske pučke stranke u Ljubljani, nakon čega se zaputio u Brdo na Kranju gdje se večeras održava neformalni dio sastanka na vrhu, uz radnu večeru. Premijer poručuje kako je unatoč oklijevanju pojedinih članica, u završnu deklaraciju uvrštena sintagma ''europska perspektiva'', ali i proširenje, no kako se zasad nikakvi datumi ne spominju.

"Željko Komšić iz BiH dolazi sam, što je izazvalo veliku buru u Sarajevu. Dodik ga već optužuje da krši Ustav BiH jer državno predsjedništvo je najviše predstavničko tijelo", rekla je Petrović.

Čelnici zemalja Zapadnog Balkana čuti će na summitu sve što i posljednji put kad je Hrvatska predsjedavala. "Navodi se europska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana i proširenje koje se nije navodilo prošle godine", objasnila je Petrović. No, ne spominju se nikakvi datumi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sve po starom Pitali smo Europsku komisiju i Ministarstvo prometa kada se ukida sezonsko računanje vremena: "Institucija navedeni prijedlog više ne vidi kao jedan od prioriteta"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POVUKLE SE I KOSOVSKE SNAGE Okončana kriza: Srbi prestali blokirati ceste na Kosovu nakon intervencije međunarodne zajednice

Ono što je sigurno - zemlje će dobiti novac, oko 30 milijardi eura od kojih je devet milijardi za kredite, a 21 milijarda za investicije.

Bugarska je Sjevernoj Makedoniji blokirala početak pregovaranja za ulazak u EU. "Ta je situacija gotovo istovjetna onoj u kojoj je bila Hrvatska prije 12 godina", navodi. "Od proširenja zasad ništa konkretno, pitanje je kako će i kada zemlje Zapadnog Balkana polučiti konkretan rezultat u tom smislu", zaključila je Petrović. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene