Kosovski granični prijelaz sa Srbijom ponovno je otvoren u subotu nakon što su Srbi uklonili kamione i automobile, a vojnici NATO-a uključili se temeljem sporazuma kojemu je posredovala Europska unija kako bi se okončao spor između susjednih zemalja oko registarskih oznaka automobila.


Kosovske specijalne policijske snage povukle su se s graničnog prijelaza na sjeveru zemlje gotovo dva tjedna nakon što su Srbi blokirali ceste u znak prosvjeda zbog odluke Kosova da uvede privremene tablice za sve automobile iz Srbije.

Vezani članci Kosovski ministar Xhelal Svecla Kosovski šef policije o napetostima sa Srbijom: "Mi smo spremni na sve. Naši saveznici su tu kako bi jamčili da možemo spriječiti ludi potez bilo koga" Kriza na Kosovu - 4 Kriza na Kosovu se nastavlja, Vučić se sastaje s Ursulom von der Leyen

Kosovska vlada priopćila je kako su privremene registaracijske tablice nametnute kao odmazda za srbijanske mjere poduzete protiv vozača s Kosova od 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije.

"Od ovog vikenda i sljedeća dva tjedna, KFOR će zadržati privremenu, snažnu i agilnu prisutnost na tom području, u skladu sa spomenutim dogovorom", navodi se u priopćenju mirovnih snaga predvođenih NATO-om, nazvanim KFOR.

Srbija, koja je izgubila kontrolu nad Kosovom nakon NATO-ova bombardiranja 1999., ne priznaje neovisnost Kosova i stoga smatra da ima pravo poduzimati poteze poput registracije automobila.

Sukob se ovog mjeseca pretvorio u nasilje, ali dvije su zemlje - uz posredovanje posebnog izaslanika EU -a Miroslava Lajčaka - postigle dogovor u četvrtak.

Prema sporazumu, naljepnicama će se na tablicama prekrivati državni simboli, a NATO-u, koji ima oko 3.000 vojnika na Kosovu, bit će dopušteno kontrolirati to područje.

Lokalni Srbi razgovarali su u subotu sa slovenskim vojnicima, koji su dio snaga NATO-a, dok su uklanjali barikade, a vozila kosovske policije stajala na graničnom prijelazu.

Rok za njihovo povlačenje bio je 16 sati.

Kako se Srbija približava članstvu u EU, mora riješiti sva otvorena pitanja s Kosovom. Dvije su strane pristale na dijalog uz posredovanje EU-a 2013., ali je postignut mali napredak.

Nezavisnost Kosova podržale su zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države i Britaniju, ali još uvijek ga ne priznaje pet država članica EU -a. Članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima blokira tradicionalni saveznik Srbije Rusija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju