Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Van Rompuy ne želi komentirati

Slovenija: Janša tvrdi da mu je Van Rompuy telefonski izrazio potporu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy nazvao je u ponedjeljak telefonom slovenskog premijera Janeza Janšu te mu, prema priopćenju Janšina kabineta, izrazio potporu povodom zadnjih političkih događaja koji prijete stabilnosti njegove vlade.

Kabinet slovenskog premijera Janeza Janše navodi da je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy slovenskom premijeru, čija je koalicija zadnjih dana destabilizirana, u razgovoru "izrazio osobnu potporu" te naglasio značenje političke stabilnosti u Sloveniji, u vrijeme kad ona prihvaća strateške odluke za reforme i izlazak iz krize. Uz to, navodi se u priopćenju iz Janšina kabineta, predsjednik EU čestitao je slovenskoj vladi na onome što je učinila u prošloj godini za poboljšanje položaja zemlje na međunarodnim financijskim tržištima te odao priznanje njenim ambicioznim planovim u budućnosti.

Kako navode slovenski mediji, u uredu Van Rompuya nisu željeli komentirati sadržaj razgovora, nego su samo potvrdili da je do njega došlo.

Budući da Janšin kabinet u priopćenju navodi kako je jedna od tema razgovora s Van Rompuyem bila "usklađivanje nekih kadrovskih pitanja u eurozoni", mediji pretpostavljaju da se radilo o konzultacijama sa Slovenijom kao članicom eurozone o tome tko će na mjestu predsjednika Europske monetarne unije naslijediti luksemburškog premijera Jeana-Claudea Junckersa, koji nakon sedam godina odlazi s tog položaja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Helikopter Mi-171Sh Nakon snažnog nevremena Sloveniji dolazi pomoć iz Hrvatske: Poslan helikopter s osmero pripadnika ratnog zrakoplovstva

>> Slovenski policajci sutra kreću u štrajk

Financijski ministri eurozone o tome će možda odlučivati 21. ovog mjeseca. Zadnjih se tjedana kao najozbiljniji kandidat u diplomatskim izvorima spominje nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem koji se u ponedjeljak sastao i s Hermanom Van Rompuyem.

Slovenska protukorupcijska komisija u utorak je objavila izvješće prema kojemu Janša tijekom obavljanja istaknutih političkih dužnosti zadnjih godina nije prijavio svu svoju imovinu, prema zakonu o integritetu javnih djelatnika i suzbijanju korupcije. Prema tom izvješću, Janša je prilikom obavljanja visokih javnih dužnosti bio u sukobu interesa te pred komisijom nije mogao dokazati izvor dijela svoje imovine i financijskih sredstava.

Zbog toga se se pojavili i zahtjevi za njegovom ostavkom i imenovanjem "tehničkog" mandatara, čak i među nekim strankama koje su članice konzervativne vladajuće koalicije. Janša tvrdi da neće odstupiti ni pristati na formiranje tehničke vlade, dok ga podržava njegova stranka, a veći dio konstatacija iz protukorupcijskog izvješća ocjenjuje nekorektnim pokušajem njegove političke diskvalifikacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene