Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska vlada priprema mjere kojima će ograničiti navalu Talijana iz Trsta koji kupuju jeftinije nekretnine na slovenskom Krasu, pišu u subotu 'Primorske novice', dnevnik iz Kopra.


Vlada prema tom pitanju nije ravnodušna. Vlada se time bavi, ali to moramo izvesti na oprezan i pametan način', izjavio je slovenski premijer Borut Pahor za taj dnevnik, odgovarajući na dvije građanske inicijative koje tvrde da se s kupovinom slovenskih nekretnina u pograničnim krajevima kod njih prijavljuje i živi sve više Talijana iz pograničnog područja, osobito iz Trsta.

Vezani članci Žilet žica na hrvatsko-slovenskoj granici - 5 Prevozio migrante, bježao policiji pa se zabio u zid: Preminuo Pakistanac, pet ljudi prevezeno u bolnicu Kaos u Sloveniji VIDEO Kaos u Sloveniji: Protivnici epidemioloških mjera bacali baklje na Parlament, policija ih rastjerala suzavcem i vodenim topom

>> Europska komisija tuži Sloveniju

Oni navodno u nekim slučajevima i kod javnih ustanova zahtijevaju komunikaciju na talijanskom jeziku, pa i kad se ne radi o dvojezičnim područjima gdje je u javnoj komunikaciji dopušteno i korištenje talijanskog, a ta su područja zakonom točno definirana.

'Zaštitit ćemo naše interese, ali upravo zbog toga ne smijem biti podrobniji u odgovoru', rekao je Pahor.

Civilne udruge traže zaštitnu klauzulu

Vlada je naime, navodi list, nedavno osnovala međuresorsku skupinu koju vodi ministar pravosuđa Aleš Zalar, a kojoj je cilj regulirati procese koji se zbog jeftinijih nekretnina u Sloveniji javljaju ne samo na granici s Italijom nego i Austrijom, navode 'Primorske novice'.

Civilna inicijativa Kras i Civilna inicijativa Primorska, navode 'Primorske novice', zatražile su od vlade da se prilikom dozvola za prodaju nekretnina strancima u pograničnom pojasu od deset kilometara uvede zaštitna klauzula, pri čemu treba voditi računa da se ne prekrši europska pravna stečevina, ali niti dogovor o liberalizaciji tržišta nekretnina do kojega je došlo prilikom pregovora Slovenije i EU-a upravo na pritisak Italije, navode slovenski mediji. (Hina)