Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesklad zakona u zdravstvu

Europska komisija tuži Sloveniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija podnijet će tužbu protiv Slovenije sudu Europske unije.

Tužba će uslijediti jer slovenski zakoni o zdravstvenom osiguranju nisu u skladu s pravnim poretkom EU, piše Blic. Dodaje kako EU smatra da Ljubljana ograničava izbor potrošačima i sputava strana zdravstvena osiguravajuća društva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Rad na građevini (Guliver/Thinkstock, ilustracija) Politika jeftine radne snage Europski građevici tužili Sloveniju Komisiji: "Radnike šalju van i za to dobivaju olakšicu od 500 eura"

U priopćenju Europska komisija navodi da europsko zakonodavstvo u ovoj oblasti potiče slobodno osiguravanje usluga osiguravajućih društva u cijeloj EU, i to upravo s ciljem da se ojača konkurencija i poboljša zaštita potrošača.

Usprkos tome, Slovenija ima odredbe u zakonu o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju kojima krši europska pravila, ali i osnove slobode propisane poveljom EU-a.

Europska komisija je prošlog listopada Sloveniji uputila drugu opomenu zbog toga što slovensko zakonodavstvo iz oblasti zdravstvenog osiguranja nije usklađeno s pravim poretkom EU, a kako Slovenija do danas nije promijenila zakonodavstvo i potrebna usklađivanja, uslijedila je tužba. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene