Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ooboljšanje odnosa sa susjednim državama, posebno s Hrvatskom, najveće je diplomatsko postignuće sadašnje vlade premijera Boruta Pahora, ocijenio je u slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.


'Odnosi sa susjednim državama još nikad nisu bili tako dobri, intenzivni i na tako visokoj razini. Više se ne radi o tome da probleme sa susjednim državama samo rješavamo nego ih je diplomacija u velikoj mjeri i riješila', rekao je Žbogar na konferenciji za novinare u Ljubljani uoči predstojeće proslave 20. obljetnice državne samostalnosti.

Za odnose s Hrvatskom, koji su niz godina bili napeti, Žbogar je kao presudni moment u poboljšanju i stvaranju novih odnosa istaknuo napore premijera Boruta Pahora i premijerke Jadranke Kosor kojima je došlo do dogovora o rješavanju graničnog prijepora arbitražom i deblokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.Ovih dana pada obljetnica potvrđivanja arbitražnog sporazuma na referendumu u Sloveniji. Sada vidimo da je to bila dobra odluka', rekao je Žbogar.

Žbora je na konferenciji pozdravio izlazak slovenskog prijevoda knjige Slobodno more nizozemskog diplomata i pravnika Huga Grotiusa, jednog od preteča i utemeljiteljameđunarodnog prava, prvu knjigu iz zbirke Međunarodno pravo. Predstavljajući knjigu nizozemskog humanista i latinista iz 16. stoljeća, Žbogar je rekao da se slovenska diplomacija u svojoj aktivnosti vodi načelima međunarodnog prava jedan od čijih utemeljitelja je i Grotius, te da će njegov esej Slobodno more biti pri srcu i slovenskim čitateljima. Grotius u tom eseju ističe važnost pravne argumentacije u međunarodnim sporovima i na zanimljiv način tretira zamisao o slobodi na području maritimnog prava, ocijenio je Žbogar. (HIna)

Vezani članci Slika nije dostupna Pahor i Žbogar 'na tapeti' slovenskog komentatora Slika nije dostupna Slovenija tužila svog veleposlanika, a on njih
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju