Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovački premijer Robert Fico poručio je novinarima da su "prljave, protuslovačke prostitutke" kada je upitan da odgovori na optužbe da pravila javne nabave nisu poštivana za kulturne događaje povodom slovačkog predsjedanja Europskom unijom.


Fico već dugo ima zategnute odnose s medijima koji kritiziraju njega ili vladu, te odbija odgovarati na pitanja određenih novinara a ima i nekoliko slučajeva u kojima je novinare tužio, piše Reuters.

Vezani članci Sandale HGSS će imati pune ruke posla ove zime, pogledajte prizor od kojeg im je pao mrak na oči Prosvjedi u Slovačkoj zbog napda na medije (Foto: AFP) - 4 Prosvjedi diljem Slovačke: Tisuće ljudi traže da bivši premijer zaustavi napade na medije

U srijedu na redovitoj konferenciji za novinare nakon vladine sjednice, Fico se razljutio kada mu je postavljeno pitanje o optužbama koje su prije nekoliko dana iznijeli Zuzana Hlavkova i Transparency International.

"Neki od vas su prljave, protuslovačke prostitutke, i stojim iza svojih riječi", rekao je Fico novinarima. "Vi ne informirate, vi ste u ratu s vladom".

Naglasio je da se optužbama želi oklevetati slovačko predsjedništvo EU-a koje završava u prosincu.

Hlavkova je bila u timu ministarstva vanjskih poslova koji je bio zadužen za organiziranje kulturnih događanja kojima je obilježavano slovačko predsjedništvo, uključivo i ono u veljači kada je objavljen logo predsjedništva EU-a.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak ona je optužila svoje nadređene da su vršili na nju pritisak da zaobiđe pravila javne nabave za tu ceremoniju i da umjesto toga surađuje s agencijom za organiziranje događanja bliskom Ficovoj stranci Smer.

Ona je također optužila da je koncert povodom početka predsjedanja u srpnju organiziran bez javne nabave i da su troškovi bili viši nego je trebalo.

Na stranici Transparency Internationala stoji da je ta agencija zatražila od tri slovačka tijela da istraže taj slučaj, prije svega od slovačkog ureda za javnu nabavu.

Govoreći na istoj konferenciji za novinare s Ficom, ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak odbacio je optužbe.

"Sve je bilo u skladu sa zakonom a budžet namijenjen predsjedanju čak neće biti u potpunosti potrošen", rekao je Lajčak. (Hina)