Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugo se spominje

Tjedan koji bi mogao odrediti budućnost Europe: Rusija i SAD razbacale su geopolitičke karte

Važne odluke u Europskoj uniji
Važne odluke u Europskoj uniji Foto: Getty Images
Europska komisija će sljedećeg tjedna objaviti prijedlog Europske strategije za obrambenu industriju i program ulaganja u obranu.

Sljedeći tjedan Komisija će objaviti prijedlog Europske strategije za obrambenu industriju i program ulaganja u obranu, u Bukureštu će europski pučani potvrditi Ursulu von der Leyen za svoju kandidatkinju za predsjednicu Komisije.

Komisija će na sastanku u utorak usvojiti prijedlog Europske strategije za obrambenu i industriju i Europski program ulaganja u obranu (EDIP). Pitanje sigurnosti i obrane postaje jedna od glavnih tema u Europskoj uniji zbog novih geopoliitčkih okolnosti i mogućnosti da krajem ove godine na američkim predsjedničkim izborima dođe do promjene koja dovodi u pitanje ključno načelo NATO-a da napad na jednu članicu znači napad na sve.

Ruska agresija na Ukrajinu natjerala je članice EU-a da preispitaju nedostatne proizvodne kapacitete obrambene industrije i da traže odgovor kako što hitnije osigurati potrebnu obrambenu opremu.

Pročitajte i ovo Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica"

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je prošli tjedan u Europskom parlamentu rekla da će EU u sljedećih pet godina morati snažno jačati svoje kapacitete u obrambenoj industriji, kako bi Unija imala "operativne sposobnosti za pobjede u bitkama".

U srijedu i četvrtak u Bukureštu se održava kongres Europske pučke stranke (EPP) na kojem će Ursula von der Leyen biti potvrđena kao njihova kandidatkinja za novi mandat na čelu Europske komisije. Ankete pokazuju da će EPP i nakon izbora u lipnju ostati najjača skupina u Europskom parlamentu, što joj daje velike izglede da i sljedećih pet godina ostane na čelu Komisije.

U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaju ministri unutarnjih poslova koji će razgovarati o općem stanju šengenskog područja i nedavno predstavljenoj evaluaciji zakonodavstva EU-a o osnivanju Frontexa.

Komisija i agencija EU-a za IT sustave u području migracija, sigurnosti i pravosuđa informirat će ministre o trenutačnom stanju u vezi s osiguravanjem interoperabilnosti informacijskih sustava EU-a namijenjenih borbi protiv kriminala, nadzoru granica i upravljanju migracijskim tokovima.

Pročitajte i ovo Plava laguna Situacija je ozbiljna Evakuirana Plava laguna: Pripremaju se za novu erupciju vulkana

Borba protiv trgovine drogom i organiziranog kriminala također će biti važna tema sastanka ministara unutarnjih poslova. Između ostaloga, razgovarat će o jednom od važnijih aspekata toga prijedloga koja se odnosi na definiciju kaznenog djela krijumčarenja.

Ministri pravosuđa također će razgovarati o zakonodavnim prijedlozima za spašavanje života na moru i borbi protiv krijumčarenja migranata te o trgovini drogom i organiziranom kriminalu, pri čemu je naglasak na poboljšanju pravosudne suradnje između država članica.

U četvrtak se sastaju ministri država članica nadležni za unutarnje tržište i industriju, koji će raspravljati o napretku rada na postizanju dogovora o uredbi o zakašnjelom plaćanju. Taj prijedlog je dio paketa olakšica kojima se želi pomoći malim i srednjim poduzećima.

Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima u Bruxellesu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene