Obavijesti Video Pretražite Navigacija
važno za prava palestinskog naroda

"To je preduvjet za trajan mir": Skupina stručnjaka UN-a poziva sve države da priznaju Palestinu

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a
Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a Foto: Afp
Nakon što su Španjolska, Irska i Norveška službeno priznale palestinsku državu skupina stručnjaka Ujedinjenih naroda pozvala je sve države da priznaju palestinsku državu.

Skupina stručnjaka Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je pozvala sve države da priznaju palestinsku državu kako bi se postigao mir na Bliskom istoku.

Poziv stiže nakon tjedna u kojem su Španjolska, Irska i Norveška službeno priznale palestinsku državu, izazvavši time bijes Izraela koji postaje međunarodno sve izoliraniji zbog rata u Gazi, piše Reuters.

Stručnjaci, među njima i posebna izvjestiteljica UN-a za ljudska prava na palestinskim teritorijima, rekli su kako je priznanje palestinske državnosti važno za prava palestinskog naroda i njihove napore prema slobodi i neovisnosti.

Pročitajte i ovo Stjepo Bartulica Pronašao krivce Oglasio se Bartulica nakon što je procurila priča o kreditima i plaći: "Rekao sam kako ću postati meta"

"To je preduvjet za trajan mir u Palestini i na cijelom Bliskom istoku, a počinje s trenutnom objavom prekida vatre u Gazi i zaustavljanje daljnjih vojnih upada u Rafah", naglasili su.

"Rješenje s dvije države ostaje jedini je međunarodno usklađen put prema miru i sigurnosti i za Palestinu i za Izrael te je izlaz iz generacijskih ciklusa nasilja i gnjeva".

Pročitajte i ovo Nesreća u Pirovcu - 1 u Pirovcu FOTO Auto sletio s autoceste pa na radnike HAC-a koji su došli pomoći naletjelo drugo vozilo! Četvero ljudi prevezeno u bolnicu

Pročitajte i ovo Zaustavljena vozačica s četiri promila alkohola u krvi (ilustracija) Mora platiti kaznu Žena vozila s četiri promila pa se zabila u drugi automobil

Španjolska, Irska i Norveška svojim priznanjem žele ubrzati postizanje mira u Gazi. Tri države izrazile su nadu da će to ubrzati i priznanje drugih zapadnih država. Danski parlament kasnije je odbio to učiniti, a Slovenija će to razmatrati u utorak. Izrael se protivi priznanju Palestine, tvrdeći da to jača Hamas.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene