Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Meteorski uspon i jasan cilj

Tko je novi škotski premijer Humza Yousaf? ''Mi ćemo biti generacija koja će ostvariti neovisnost"

Humza Yousaf - 1
Humza Yousaf - 1 ANDY BUCHANAN / AFP
Aktualno Galerija Humza Yousaf - 1 Humza Yousaf - 1 Foto: ANDY BUCHANAN / AFP Humza Yousaf - 4 Humza Yousaf - 4 Foto: ANDY BUCHANAN / AFP Humza Yousaf - 3 Humza Yousaf - 3 Foto: ANDY BUCHANAN / AFP +0 Humza Yousaf - 2 Galerija 1/4 >>
Zastupnici škotskog parlamenta trebali bi u utorak potvrditi Humzu Yousafa za novog premijera nakon što je tijesno pobijedio u utrci za nasljednika Nicole Sturgeon na čelu Škotske nacionalne stranke (SNP).

Humza Yousaf u ponedjeljak je pobijedio dvoje suparnika iz SNP-a i osvojio navišu poziciju u stranki, kako bi nakon potvrde u parlamentu stao na čelo poluautonomne vlade.

Stranku preuzima s osnovnim ciljem - unijeti novi život prepoznatljivoj politici SNP-a, neovisnosti Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva.

Taj 37-godišnjak bit će najmlađi premijer od uspostave škotskog parlamenta 1999. i prvi čelnik neke nacionalne stranke u Ujedinjenom Kraljevstvu koji potječe iz etničke manjine.

Yousaf, škotski ministar zdravstva na odlasku, na izborima je osvojio 52,1 posto glasova, dok je njegova najveća suparnica, ministrica financija na odlasku Kate Forbes, osvojila 47,9 posto glasova

Pročitajte i ovo Nicola Sturgeon ODLAZAK "Dosta joj je": Škotska premijerka podnijela je ostavku

On je također tek drugi musliman koji će voditi neku političku stranku u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon čelnika škotske Laburističke stranke Anasa Sarwara.

Kulminacija je to gotovo meteorskog rasta plitičara rođenog u Glasgowu, u pakistanskoj obitelji. Njegov otac i djed emigrirali su iz Pakistana 60-ih godina prošlog stoljeća.

Yousaf je kao član SNP-a prvi puta izabran u škotski parlament 2011., kao 26-godišnjak. Bio je tada najmlađi zastupnik u povijesti škotskog parlamenta.

Obnašao je zahtjevne pozicije, od ministra pravosuđa do ministra zdravstva, i nije bio pošteđen oštrih kritika.

Humza Yousaf - 1 Humza Yousaf - 3 (Foto: ANDY BUCHANAN / AFP)

''Bit ću premijer cijele Škotske''

Nakon stranačke pobjede rekao je da se "kao čelnik SNP-a, stranke kojoj se pridružio prije skoro 20 godina i koju tako voli, osjeća kao najsretniji čovjek na svijetu".

"Služiti svojoj zemlji kao premijer biti će najveća privilegija i čast u mom životu", rekao je. S obzirom na to da je pobijedio sa samo 51.000 glasova članova stranke, obećao je da će biti "premijer cijele Škotske".

Yousaf je musliman i aktivno živi svoju vjeru. Nakon pobjede je također istaknuo da boja kože i religija nisu prepreka za vođenje zemlje koju svi zovu svojom domovinom.

Također je poručio da će napore u stjecanju škotske nezavisnosti ubaciti u petu brzinu.

"Mi ćemo biti generacija koja će ostvariti neovisnost za Škotsku", rekao je.

Nakon potvrde u parlamentu prisegu premijera Škotske položit će u srijedu.

Humza Yousaf - 1 Humza Yousaf - 2 (Foto: ANDY BUCHANAN / AFP)

Stranačku kampanju obilježili osobni napadi troje kandidata

Jedinstvo SNP-a, koje je uvijek bilo najjače oružje stranke, narušilo je neslaganje oko toga kako provesti drugi referendum o neovisnosti Škotske i društvene reforme, uključujući prava transrodnih osoba.

U međuvremenu je potpora neovisnosti Škotske pala.

Prema najnovijim anketama, tu ideju zagovara oko 45 posto Škota. Radi se o istom broju zabilježenom na referendumu 2014., kada je većina ipak bila za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Yousaf je najavio nastavak politike Sturgeon i želi organizirati drugi referendum.

No najviši sud Ujedinjenog Kraljevstva (UK) krajem prošle godine presudio je da škotski parlament ne može odobriti drugi po redu referendum o neovisnosti bez pristanka Westminstera.

Slučaj je predan sudu nakon što je škotska prva ministrica Nicola Sturgeon nagovijestila drugi referendum o neovisnosti, koji bi se održao 19. listopada 2023.

Humza Yousaf - 1 Humza Yousaf - 4 (Foto: ANDY BUCHANAN / AFP)

No predsjednik Vrhovnog suda Robert John Reed bio je izričit: "Škotski parlament nema ovlasti raspisati referendum o neovisnosti Škotske."

To znači da najviši pravosudni dužnosnik škotske vlade, poznat kao Lord Advocate, neće moći odobriti da prijedlog zakona prođe kroz škotski parlament.

Pročitajte i ovo Zagovornici škotske neovisnosti čekaju odluku Vrhovnog suda u Londonu Novi argumenti Vrhovni sud zabranio Škotskoj referendum o odcjepljenju: "Razotkriven mit o UK-u kao dobrovoljnom partnerstvu"

On je glavni javni tužitelj koji je također i ministar u škotskoj vladi, a imenuje ga kralj na preporuku prvog ministra ili ministrice, uz suglasnost škotskog parlamenta. Tu dužnost trenutačno obnaša Dorothy Bain.

Ona je glavna pravosudna dužnosnica škotske vlade i Krune u Škotskoj, i za civilne i za kaznene slučajeve koji spadaju u okvir ovlasti škotskog parlamenta.

Na plebiscitu 2014., koji je britanska Vlada odobrila, Škoti su odbili neovisnost s 55 posto. London smatra da je tim referendumom to pitanje riješeno.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene