Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog napada iznad Lockerbieja

Škotska policija ispitala Musu Kusu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škotska policija ispitala je bivšeg libijskog ministra vanjskih poslova Musu Kusu zbog rušenja zrakoplova Pan Ama iznad Lockerbieja 1988. godine.

Kusa (59), koji je prošli tjedan prebjegao u Veliku Britaniju, bio je od 1994. do 2009. načelnik svih libijskih obavještajnih službi i smatralo ga se jednim od potpornih stupova libijskog režima, te bliskim pouzdanikom libijskog čelnika Moamera Gadafija.
 Škotski istražitelji nadaju se da će im Kusa dati ključne vojne i diplomatske informacije o bombaškom napadu na zrakoplov Pan Ama iznad škotskog gradića. U eksploziji zrakoplova poginulo je 259 putnika, većinom Amerikanaca, te 11 ljudi na zemlji.

Pročitajte i ovo Poplava u Danskoj velike poplave i alarmi VIDEO Oluje pogodile Britaniju, Francusku i Dansku: Dvoje mrtvih u Škotskoj Slika nije dostupna Spremni na promjenu 'Samo narod može odlučiti hoće li Gadafi ostati na vlasti!'

>> 'Nakon Muse Kuse i drugi će napustiti Gadafija'

Vjeruje se da je Kusa imao ključnu ulogu u oslobađanju libijskog agenta Abdela Baseta al-Megrahija, koji je 2001. osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu jer je sudjelovao u rušenju zrakoplova Pan Ama nad Lockerbiejem. Škotske su ga vlasti iz humanitarnih razloga oslobodile iz zatvora u kolovozu 2009., na temelju procjene da mu je ostalo još nekoliko mjeseci života s obzirom na to da je obolio od raka prostate. Takva odluka škotskih vlasti u SAD-u je izazvala velike prosvjede, a bivši libijski agent i danas živi u Libiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene