Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus)
Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus

Sjevokorejski hakeri pokušali su ukrasti milijardu dolara, navodi se u izvješću Vlade SAD-a. Hakeri režima Kim Jong Una pokušao je ukrasti novac iz globalnih banaka, navodi se u izvješću.


Izvješće tvrtke FireEye kaže da je skupina pod nazivom APT38 provodila operacije protiv 16 organizacija u najmanje 11 zemalja "ponekad istodobno", što ukazuje na to da se radi o velikoj i dobro organiziranoj hakerskoj skupini, piše CNN.

Vezani članci Pucnjava u Atlanti Jesu li napadi u Atlanti motivirani mržnjom prema Azijatima zbog pandemije ili zbog ovisnosti o seksu? Zračni napadi u Siriji, ilustracija Amerikanci bombardirali bazu proiranske milicije u Siriji

U izvješću se navodi da je ista skupina uspješno ukrala više od 100 milijuna dolara od 2014. Hakerski napadi Pyongjaga dolaze zajedno s njihovim razvojem balističkih projektila i raketnog sustava, stoji u izvješću, koje također navodi da se Sjevernokorejske operacije nastavljaju unatoč njihovim diplomatskim razgovorima sa SAD-om i Južnom Korejom.

Sigurno je da Trumpova administracija neće ukinuti ekonomske sankcije Sjevernoj Koreji sve dok se ona u potpunosti ne denuklearizira. FDD-ova Samantha Ravich, ističe kako Sjeverna Koreja, svoje cyber sposobnosti može iskoristiti za napad na američko gospodarstvo. Napominje da SAD nije računao na hakerske napade kao mogući rizik nakon uvođenja sankcija Sjevernoj Koreji.

Hakeri Sjeverne Koreje optuženi su za neke od najvećih internetskih napada u posljednjih nekoliko godina.
SAD je uvjeren kako Sjeverna Koreja stoji iza WannaCry ransomware napada. Naime, WannaCry virus se ekspresnom brzinom proširio po računalima diljem svijeta, navodno potpomognut softverom ukradenim od američke Nacionalne sigurnosne agencije.

WannaCry je funkcionirao na način da ljudima zaključa računalo, a onda u bitcoinovima traži otkupninu kako bi ga otključao. Napadi su prestali nakon što je pronađena amaterska greška hakera, svojevrsni prekidač koji posve onesposobljuje virus.

SAD također smatra da Sjeverna Koreja stoji iza hakerskog napada na Sony 2014. U veljači 2016. više od 100 milijuna dolara prijevarom je prebačeno s računa središnje banke Bangladeša, prema Filipinima. Istragom je utvrđeno da su hakeri svoj signal usmjerili preko Francuske, Južne Koreje i Tajvana, no napravili su pogrešku koja je istražitelje dovela do Sjeverne Koreje.

Većina sredstava nije nikada vraćena. Analitičari kažu da Sjeverna Koreja priprema slične operacije usmjerene na kriptovalute poput Bitcoina, budući da međunarodne sankcije otežavaju Sjevernoj Koreji korištenje dolara.