Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boji se letenja

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-il doputovao vlakom u Kinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobni vlak sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-ila prešao je granicu i ušao u kineski pogranični grad Dandong, izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap, kako prenosi AP.

‘Potvrdili smo dolazak posebnog vlaka u Dandong, i mi vjerujemo da je vrlo vjerojatno Kim Jong-il u njemu’, kazao je jedan vladin dužnosnik u Seulu za Yonhap. Vlak sa 17 vagona stigao je u Dandong u 05:20 sati po lokalnom vremenu u ponedjeljak, dan nakon što su diplomatski izvori u Seulu i Kini kazali da Kimov posjet Kini neposredno predstoji. Vlak je u Dandongu okružilo oko 200 kineskih policajaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čvrsto prijateljstvo Kim Jong Il: Naša veza s Pekingom je blago Slika nije dostupna Uveli apsolutizam Sjeverna Koreja odbacila komunizam!

Diplomatski izvor u Pekingu je potvrdio da je Kim stigao u Kinu rano ujutro i da je iz Dandonga nastavio put prema lučkom gradu Dalianu, otkuda bi trebao nastaviti prema Pekingu, navodi Yonghap. Povučeni Kim rijetko putuje izvan svoje izolirane komunističke zemlje. Od godine 2000. četiri je puta posjetio Kinu, svaki puta vlakom, jer kaže da se boji letenja.

>> WHO: Zdravstveni sustav S. Koreje služi kao uzor

Posljednji je puta posjetio Kinu 2006., no kineski ga je predsjednik Hu Jintao nedavno pozvao u novi posjet. Kimov posjet Kini mogao bi značiti da se Sjeverna Koreja vraća šesterostranim pregovorima o njezinoj denuklearizaciji, koji su zadnji puta održani u prosincu 2008., navodi američki AP.

Agencija Yonhap ističe da Seul i Washington već dugo očekuju Kimov posjet Pekingu, te kako se SAD nada da će iza njega slijediti objava Pjongjanga da se vraća šestostranim pregovorima o denuklearizaciji. Takvi izgledi, međutim, blijede sa sumnjama da Sjeverna Koreja stoji iza potapanja južnokorejske korvete 26. ožujka, u kojem je poginulo 46 članova posade, navodi Yonhap, ističući da se šef diplomacije u Seulu Yu Myung-hwan usprotivio obnovi pregovora s Pjongjangom, ako se utvrdi da on stoji iza potapanja južnokorejskog patrolnog broda. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene