Makedonska policija, ilustracija (Foto: AFP)
Makedonska policija, ilustracija (Foto: AFP)

Policija je u Sjevernoj Makedoniji u petak izvršila raciju na nekoliko lokacija kako bi spriječila mogući napad pristaša Islamske države, reklo je ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju.


Ministarstvo je reklo kako je provelo operaciju nakon razmjene informacija sa "zemljom partnerom" bez navođenja o kojoj se zemlji radi.

Vezani članci Terorizam u Bataclanu (Foto: AFP) Objavljen identitet državljana BiH uhićenog u Njemačkoj kojeg dovode u vezu s masakrom u Parizu Eksplozije u Šri Lanki na Usrks (Foto: AFP) - 4 Planiraju se novi napadi na Šri Lanku: Vlasti upozorile da će militanti napasti prerušeni u vojnike

Zaplijenjeni su predmeti i naprave povezane s mogućim napadom, reklo je ministarstvo, bez upuštanja u pojedinosti.

Američko veleposlanstvo u Skoplju u petak je izdalo sigurnosno upozorenje svojim državljanima koji putuju u Sjevernu Makedoniju upozorivši na "povećanu opasnost od terorističkog napada u Sjevernoj Makedoniji nadahnutog ekstremističkom ideologijom".

Većina od 2 milijuna stanovnika Sjeverne Makedonije su pravoslavni kršćani, dok muslimana ima 35 posto od ukupnog stanovništva.

Vlasti Sjeverne Makedonije procjenjuju da se oko 130 njezinih stanovnika borilo ili se još uvijek bori za islamističke skupine u Siriji i Iraku.

Sud je 2016. sudio šestoricu među kojima i jednog imama na do sedam godina zatvora za uključivanje u borbe ili novačenje drugih.

Prošli je tjedan Sjeverna Makedonija potpisala protokol o pristupanju NATO-u i očekuje se da će postati njegova 30. članica nakon što ga ratificiraju sve zemlje članice. (Hina)