Makedonski premijer Zoran Zaev (Foto: AFP)
Makedonski premijer Zoran Zaev (Foto: AFP)

Sporazum Skoplja i Atene o novom imenu Makedonije koja se odsad zove Republika Sjeverna Makedonija, stupio je u utorak na snagu u Makedoniji nakon objavljivanja ustavnih amandmana, priopćila je makedonska vlada.


"Stekli su se uvjeti da na snagu stupe ustavni amandmani Republike Sjeverne Makedonije (...). Oni stupaju na snagu s današnjim danom, 12. veljače 2019., objavom vladine odluke u Službenom listu", navodi se u priopćenju.

Vezani članci Što se dogodilo na autocesti Skoplje-Tetovo (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pogledajte kako je došlo do teške prometne nesreće u kojoj je život izgubilo najmanje 14 osoba Grčki premijer Alexis Tsipras pozdravlja ratifikaciju sporzuma s Makedonijom u grčkom parlamentu (Foto: AFP) Grčka ratificirala sporazum, sad već Sjevernoj Makedoniji otvoren put u EU i NATO

Skoplje će ovih dana obavijestiti Ujedinjene narode o promjeni imena i ono će se koristiti svuda u svijetu, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Dvije zemlje su u lipnju potpisale Prespanski ugovor kojim Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM) mijenja ime u Republika Sjeverna Makedonija.

Makedonski i grčki parlament su jedan za drugim ratificirali taj ugovor i tako prekinuli diplomatski spor između dviju zemalja dug gotovo 30 godina, utirući put makedonskom članstvu u EU-u i u NATO-u kojemu se Atena dosad protivila. (Hina)