Tisuće vojnika u pratnji topništva i tenkova defilirale su u Pjongjangu u nedjelju radi proslave 70. obljetnice Sj. Koreje, ali se država suzdržala od pokazivanja međukontinentalnih balističkih raketa (ICBM) koje su joj priskrbile brojne međunarodne sankcije te umjesto njih u mimohod uključila balone i cvijeće.

Galerija


Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un radije je pokazao prijateljstvo spram Kine, uzdižući ruku izaslanika predsjednika Xi Jingpinga u trenutku kad je pozdravljao gomilu nakon parade.

Vezani članci Marijana Grbeša Zenzerović Koliko je kampanja utjecala na rezultate izbora u SAD-u? "Taj izborni sustav je postao prenapet i u nekim segmentima problematičan" Predsjednički izbori u SAD-u u tijeku - 2 Svjetski lideri ne znaju kada čestitati pobjedniku izbora u SAD-u - zbog dopisnih glasova o rezultatima bi mogao odlučivati i Vrhovni sud!

Narodna Demokratska Republika Koreja, kako glasi službeno ime zemlje, proglašena je 9. rujna 1948., tri godine nakon što su Washington i Moskva podijelili poluotok zadnjih dana Drugog svjetskog rata.

Preveliko pokazivanje snage moglo bi dovesti u pitanje diplomatske napore u tijeku, nakon susreta u lipnju u Singapuru između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong Una, koji će održati treći summit s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae Inom u Pjongjangu polovicom rujna.

Nakon salve od 21 udarca topa, više desetaka pješačkih postrojbi prodefiliralo je Trgom Kim Il Sunga. Uslijedile su brojne lansirne rampe i tenkovi.

Potom su došle rakete. No pokazane su samo Kumsong-3, protubrodska krstareća raketa, te Pongae-5, raketa kopno-zrak. Nije bilo traga Hwasong-14 i 15, u stanju dosegnuti kontinentalni teritorij SAD-a.

"Nije bilo ICBM-a ni IRBM-a (rakete srednjeg dometa) čije prisustvo ne bi bilo baš sretno u tom ozračju u kojem je Sj. Koreja angažirana u denuklearizaciji. Mislim da će se na to dobro gledati", prokomentirao je Chad O'Carroll, direktor Korea Risk Group. (Hina)