Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužuju Japan za izazivanje sukoba

Sjeverna Koreja slavi ispaljivanje rakete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna je Koreja organizirala je veliki skup na kojem je proslavila ispaljivanje satelita u orbitu, istodobno optužujući Japan za izazivanje sukoba, prenose novinske agencije.

Na snimci koju je dobila agencija AP vidi se golemo mnoštvo ljudi kako na glavnom trgu u Pjongjangu proslavlja nedjeljno lansiranje rakete za koju sjevernokorejski dužnosnici tvrde da je u Zemljinu orbitu postavila satelit.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Satelit ili raketa? Kim Jong Un ima novu ideju, no je li to samo krinka? Slika nije dostupna Treća sreća Južna Koreja lansirala 140-tonsku raketu s meteo satelitom

SAD i Južna Koreja priopćili su da nikakav objekt nije postavljen u orbitu, te da je lansiranje zapravo bilo pokusno ispaljivanje rakete dugog dometa. Te dvije zemlje i Japan predvode akciju u Vijeću sigurnosti UN-a kojoj je cilj uvođenje novih sankcija Pjongjangu zbog kršenja rezolucija UN-a.

>> S. Koreja tvrdi da sa satelita emitira pjesme

'Imperijalisti i reakcionari koji su počinili razne kriminalne akte, zlobno nas pokušavajući izolirati i ugušiti, dovest će se u još veću nepriliku zahvaljujući našem lansiranju satelita', rekao je na skupu u Pjongjangu visoki sjevernokorejski dužnosnik Choe Tae-bok, aludirajući na upozorenje Japana da Sjeverna Koreja može razvijati svemirski program samo ako se potpuno odrekne nuklearnog oružja.

Zapad sjevernokorejski potez smatra provokacijom

Japanski ministar vanjskih poslova Hirofumi Nakasone rekao je da Tokio neće prihvatiti nijedan sjevernokorejski svemirski program koji bi kršio rezolucije UN-a o kontroli balističkih raketa. Sjevernoj Koreji 'bit će dopušten razvoj svemirskog programa kao i drugim zemljama samo ako time ne bude prijetila japanskome narodu', rekao je Nakasone u utorak, dva dana nakon što je Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela preko japanskog teritorija i pala u vode Tihog oceana, prenosi agencija Reuters.

Sjeverna Koreja najavila je da će oštro reagirati na bilo kakvu osudu UN-a u pogledu ispaljivanja balističke rakete dugog dometa.

Članice Vijeća sigurnosti od nedjelje raspravljaju o najboljem načinu na koji bi odgovorili na sjevernokorejski potez, a Zapad ga smatra 'provokacijom' i kršenjem rezolucije 1718 koja Pjongjangu zabranjuje bilo kakve nuklearne testove ili ispaljivanja raketa.

Zapad želi oštar odgovor i osudu sjevernokorejskog poteza, a Kina i Rusija zauzimaju se za suzdržanost, kako se ne bi kompromitirali šestostrani pregovori o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene