Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preletjela Japan

S. Koreja tvrdi da sa satelita emitira pjesme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja lansirala je raketu dugog dometa, izviješća su koja stižu iz Japana i Južne Koreje. No Sjeverna Koreja objavila je da je uspješno ispalila satelit u orbitu.

Barack Obama nazvao je ispaljivanje rakete 'provokacijom' te je zatražio održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Pročitajte i ovo Svjetla na nebu iznad Kalifornije Snimke iz Kalifornije VIDEO Misteriozna vatrena svjetlost snimljena na nebu: "Nisam mogla vjerovati svojim očima" Slika nije dostupna Svijet bez nuklearnog oružja Obama protiv S. Koreje očekuje 'reakciju'

Lansiranje je uslijedilo dan nakon što je Pjongjang objavio da su dovršene pripreme za lansiranje telekomunikacijskog satelita. Sjeverna Koreja je objavila da se radi o razvoju miroljubivog svemirskog programa, no njezini susjedi sumnjaju da je riječ o prikrivenom testiranju balističkog projektila dugog dometa.

>> Sjeverna Koreja uskoro će lansirati satelit

Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja opetovano su pozivali Pjongjang da odustane od najavljenog lansiranja i upozoravali na posljedice. Sjeverna Koreja najavila je lansiranje između 4. i 8. travnja.

>> Sjeverna Koreja će ispaliti kontroverznu raketu ako vrijeme bude povoljno

'Maloprije je leteći objekt, čini se, lansiran iz Sjeverne Koreje', objavila je japanska vlada u priopćenju. Izgleda da je raketa preletjela Japan, navela je vlada. Južnokorejski dužnosnici također su potvrdili da je lansirana raketa s teritorija njihovog sjevernog susjeda. CNN je prenio kako je izviješteno da je prvi stupanj rakete pao u ocean između Korejskog poluotoka i Japana, a drugi nakon što je projektil preletio Japan.

Svijet osudio ispaljivanje sjevernokorejske rakete

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je ispaljivanje sjevernokorejske rakete 'provokacijom', ocijenivši da je riječ o raketi dugog dometa Taepodong-2 te je zatražio održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

>> Isplovio američki brod-presretač raketa prije lansiranja sjevernokorejske rakete

Američki predsjednik je tu 'provokaciju' Sjeverne Koreje osudio u priopćenju objavljenom uoči govora koji treba održati u Pragu o neširenju nuklearnog oružja. 'Današnje lansiranje rakete Taepodong-2 jasna je povreda rezolucije 1718 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja izričito zabranjuje djelovanje u svezi s balističkim raketama bilo kakve vrste', rekao je Obama u tom priopćenju iz Praga.

>> VIDEO: Japan u stanju pripravnosti

'Pozivam Sjevernu Koreju da u cijelosti poštuje rezolucije Vijeća sigurnosti i da se suzdrži od daljnjih provokacija', dodao je američki predsjednik. I češko predsjedništvo Europske unije je 'odlučno' osudilo lansiranje rakete upozorivši da ono slabi regionalnu stabilnost. 'Taj čin dodatno slabi regionalnu stabilnost u času kada nuklearno pitanje na Korejskom poluotoku, zasad bez rješenja, zahtijeva jačanje međusobnog povjerenja', ističe se u priopćenju češkog predsjedništva.

>> Moskva pozvala Pjongjang da odustane od lansiranja rakete

'Takvo ponašanje je povod za veću zabrinutost na svjetskoj razini s obzirom na njegove posljedice na širenje nuklearnog oružja', dodaje se. EU također poziva Sjevernu Koreju da 'poštuje' rezoluciju 1718 Vijeća sigurnosti i da 'odmah prekine sve aktivnosti povezane s njezinim programom balističkih raketa te da se potpuno, na način koji će se moći provjeriti i koji će biti nepovratan, odrekne svakog nuklearnog oružja i svih postojećih nuklearnih programa'.

>> Lansiranje rakete neće proći nezapaženo

Japan je zatražio održavanje sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti nakon ispaljivanja rakete koja je preletjela preko japanskog teritorija, nazvavši ga 'nesretnim'. Japan je prosvjedovao i kod sjevernokorejskog veleposlanstva u Pekingu, budući da Japan i Sjeverna Koreja nemaju diplomatskih odnosa.

Kina, odani saveznik Sjeverne Koreje, pozvala je na suzdržanost, a zainteresirane strane da 'ostanu mirne'. 'Nadamo se da će zainteresirane strane ostati mirne i suzdržane kako bi na prikladan način riješile situaciju i sačuvale mir i stabilnost u regiji', priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internetskoj stranici.

>> Sjeverna Koreja naredila vojsci da bude spremna za borbu

Južnokorejska vlada je ovaj čin nazvala 'neodgovornim' i ocijenila da je on 'ozbiljna prijetnja sigurnosti na korejskom poluotoku i u svijetu', prema riječima glasnogovornika predsjednikova ureda Leea Dong-kwana.

Rusija je također pozvala na suzdržanost rekavši da proučava pitanje sjevernokorejske povrede rezolucije Vijeća sigurnosti, kako je izjavio čelnik ministarstva vanjskih poslova, a prenijela agencija RIA Novosti.

I NATO je osudio lansiranje satelita Sjeverne Koreje, nazvavši to kršenjem obaveza prema UN-u.

Pjongjang potvrdio uspješno lansiranje satelita

Sjeverna Koreja je uspješno ispalila satelit u orbitu, objavila je službena agencija KCNA, rekavši da uređaj emitira revolucionarne pjesme koje slave tamošnji režim. 'Naši znanstvenici i stručnjaci uspjeli su ispaliti satelit Kvangmiongsong-2 u orbitu pomoću rakete Unha-2 (poznata i pod imenom Taepodong-2), sukladno državnom svemirskom programu', javlja KCNA.

'Satelit uredno kruži orbitom', dodala je agencija, kazavši da telekomunikacijski satelit odašilje informacije i himne u kojima se slavi utemeljitelj Sjeverne Koreje Kim Il-sung i njegov sin i sadašnji predsjednik Kim Jong-il. Kako piše KCNA, trodijelna raketa je poletjela u 11.20 sati po mjesnom vremenu (4.20 sati po srednjoeuropskome), što je deset minuta ranije nego je to bila objavila Južna Koreja.

Agencija dodaje da je satelit opremljen mjernim i komunikacijskim uređajima. Komunistička diktatura je u ljeto 1998. uzrokovala međunarodnu krizu kada je ispalila raketu dugog dometa Taepodong-1 koja je preletjela dio japanskog teritorija i zatim pala u Tihi ocean. Tada je Pjnogjang također izjavio da je ispaljen 'uređaj za lansiranje satelita'.

Pjongjang je u srpnju 2006., taj put neuspješno, ispalio sedam raketa, među kojima je bila raketa dugog dometa Taepodong-2, koja navodno ima doseg do američkog teritorija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene