Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki pregovarač zadužen za sjevernokorejski nuklearni dosje, koji je ovog tjedna bio u nenajavljenoj diplomatskoj misiji u Pjongjangu, kazao je da očekuje zatvaranje reaktora Yongbyon za tri tjedna.


"Teško je predvidjeti ali mislim da se može očekivati zatvaranje Yongbyona jedan ili dva tjedna nakon posjeta inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)", objasnio je u petak američki izaslanik Christopher Hill u intervjuu tv postaji CNN.

Vezani članci Slika nije dostupna Sj. Koreja mogla bi iduće godine izvesti treći nuklearni pokus Slika nije dostupna Sjeverna Koreja pristala na mjere IAEA-e vezane za zatvaranje reaktora

"Kad do toga dođe, bit će to dobra stvar", dodao je Hill po povratku iz posjeta Pjongjangu, koji je ocijenjen "vrlo korisnim i pozitivnim". Inspektore IAEA-e očekuje se u utorak u Sjevernoj Koreji.

Pozvao ih je režim Kim Jong-ila kako bi raspravljali o zatvaranju Yongbyona, prvoj etapi sporazuma šest zemalja, potpisana 13. veljače u Pekingu, kojim se Sjeverna Koreja obvezala na prekid nuklearnog programa.

Tim se sporazumom, koji su potpisale obje Koreje, SAD, Kina, Japan i Rusija, predviđa, nakon zatvaranja postrojenja Yongbyon, potpuni prekid svih nuklearnih programa komunističke diktature.