Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sjeverna Koreja prijeti Japanu, Južna se priprema za nuklearni rat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja poduzet će "oštre mjere" protiv Japana ako se uvedu dodatne sankcije zbog nuklearnog pokusa Pyongyanga, prenosi japanska novinska agencija Kyodo visokog sjevernokorejskog diplomata.

"Poduzet ćemo oštre protumjere", rekao je Song Il Ho, veleposlanik Sjeverne Koreje zadužen za normalizaciju odnosa s Japanom.

Pročitajte i ovo Njemačka policija, ilustracija Čeka ga teška kazna Prvotravanjska šala otišla predaleko: Svojim potezom izazvao je veliku policijsku akciju Slika nije dostupna Ahmadinedžad ne odustaje Iran bi mogao imati nuklearnu bombu za tri godine

Japanska vlada jučer je odlučila uvesti dodatne sankcije protiv Sjeverne Koreje - zabranu ulaska sjevernokorejskih građana i brodova u japanske luke te zabranu uvoza iz te zemlje.

Japan je u srpnju također zabranio novčane transakcije za 15
institucija osumnjičenih za povezanost sa sjevernokorejskim nuklearnim programom.

Sjeverna Koreja ne namjerava održati bilateralne razgovore s Japanom sve dok su na snazi gospodarske sankcije, rekao je Song. 

A južnokorejska vojska je započela s prilagodbom svojih kapaciteta na eventualni nuklearni rat, doznaje se iz službenih izvora.

"Situacija se promijenila. Posve je očekivano da provjerimo stanje pripremljenosti u novim uvjetima", izjavio je glasnogovornik glavnog stožera. Prema njegovim riječima, glavni stožer je nakon izvođenja nuklearne probe od strane Pjongjanga sastavio više izvješća, a detalji su povjerljive prirode.

Ministar obrane Yoon Kwang-Ung je potvrdio da će Sjeverna Koreja ojačati svoj arsenal konvencionalnog naoružanja ali da će on, "u situaciji kada smo suočeni s općom zabrinutošću, inzistirati na nužnosti da iskoristimo zaštitu američkog nuklearnog kišobrana". Južna Koreja se odrekla razvoja svog nuklearnog programa uz jamstvo zaštite SAD-a.

Južnokorejski predsjednik Roh Moo Hyun namjerava u petak otputovati u Kinu kako bi s predsjednikom Huom Jintaom razgovarao o najnovijem razvoju događaja glede Sjeverne Koreje i njezinog nuklearnog programa.

Očekuje se da će dvojica vođa razgovarati o zajedničkim mjerama protiv Sjeverne Koreje zbog izvođenja nuklearnog pokusa ali i miroljubivim metodama rješavanja tog vrućeg pitanja. Naime, iako je bliska saveznica vlade u Pjongjangu, Kina je osudila izvođenje nuklearne probe, ocjenivši da će "destabilizirajuće djelovati na regiju".

Južnokorejske su vlasti u četvrtak objavile da od ponedjeljka nije zabilježena nikakva radioaktivna abnormalnost.

"Niti jedna od 38 promatračkih postaja nije između ponedjeljka i četvrtka zabilježila povećanje radioaktivnosti", priopćilo je ministarstvo znanosti tehnologije. 

U petak se očekuju rezultati analize kišnice. Mjesto na kojem je izveden nuklearni pokus udaljeno je 300 kilometara od Južne Koreje.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap, pozivajući se na vojne izvore, u srijedu je izvjestila da je glavni stožer ministarstvu obrane preporučio da nanovo razmotri planove u slučajevima izvanrednog stanja te da se pobrine da su im na raspolaganju sustavi koji mogu uništiti južnokorejske vojne kapacitete sposobne za transport nuklearnih bojevih glava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene