Projektili, ilustracija
Projektili, ilustracija Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Nakon što je Sjeverna Koreja potvrdila kako je ispalila novi probni balistički projektil s podmornice, za srijedu je sazvana izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na zahtjev Velike Britanije i SAD-a.


Još tijekom utorka je vojska Južne Koreje prijavila kako je na svojoj istočnoj obali primijetila ispaljivanje probnog projektila sa sjevernokorejske podmornice.

Vezani članci Napetosti između Sjeverne i Južne Koreje, ilustracija Napetosti se ne smiruju: Sjeverna Koreja šalje vojnike na prethodno zajedničke lokacije za industriju Ljudi gledaju eksploziju međukorejskog ureda za vezu Sjeverna Koreja dignula u zrak međukorejski ured za vezu, sestra Kim Jong Una prijetila: "Dala sam naputak da se odlučno provede iduća akcija"

Kako je javila sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA, radi se o "novom tipu" balističkog projektila koji se može ispaliti s podmornice.

"Novi tip projektila ima naprednu kontrolu vodljivosti koja uključuje i bočnu pokretljivost kao i mogućnost obilaženja prepreka, a to će uvelike pomoći u podizanju obrambene tehnologije naše zemlje na višu razinu kao i ojačati podvodnu operacijsku sposobnost naše mornarice", objavila je KCNA.

Ovi projektili imaju manji domet od ranije verzije, ali su tanji što znači kako ih se može uskladištiti više na svaku pojedinu podmornicu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju