Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prebjeg vraćen nazad

Radije i smrt: Nuklearni znanstvenik popio otrov nakon što ga je Kina deportirala u Sjevernu Koreju

Kim Jong Un u posjetu Centru za fiziku (Foto: STR / KCNA VIA KNS / AFP)
Kim Jong Un u posjetu Centru za fiziku (Foto: STR / KCNA VIA KNS / AFP) Foto: STR / KCNA VIA KNS / AFP
Sjevernokorejski nuklearni znanstvenik koji je prebjegao u Kinu počinio je samoubojstvo nakon što je bio prisiljen vratiti se kući.

Prebjeg koji je bio prisiljen vratiti se u Sjevernu Koreju nakon što je bio uhićen u Kini popio je otrov ouči ispitivanja na kojem je trebao odgovoriti na pitanja vlasti Sjeverne Koreje zašto je pobjegao.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila lansirala i raketu Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila Ilustracija 600 nestalih Nestaju "u ponoru": Mnogi koji pokušaju pobjeći žrtve su trgovine ljudima, ali sudbina onih koji i uspiju još je mračnija

Čovjek u 50-im godinama, bio je nuklearni znanstvenik i istraživač u Centru za fiziku na Državnoj akademiji znanosti u Pjongjangu. Bio je dio skupine Sjevernokorejaca koji su 4. studenog uhićeni u kineskom gradu Shenyang i prisilno vraćeni u Sjevernu Koreju 17. studenog.

Muškarac se ubio nekoliko sati nakon što je stavljen u samicu Državnog sigurnosnog odjela u sjevernokorejskom gradu Sinuiju, tik do kineske granice.

"Umro je prije nego što su ga ispitali o razlozima bijega, tko mu je pomogao i kojom rutom je išao", izjavio je visokopozicionirani izvor za RFA.

Dodao je i kako je prebjeg vjerojatno pretražen nekoliko puta nakon što je iz Kine vraćen u Sinui tako da "ostaje misterij" gdje je sakrio otrov koji je popio.

Prebjeg, koji je bio voditelj istraživačkog tima u Centru za fiziku na Državnoj akademiji znanosti je navodno uzeo godišnji odmor jer je "pokazao znakove tjeskobe u svojim istraživačkim projektima", rekao je izvor.

"Iznenada je posjetio rođake koji žive u blizini granice bez da je o tome obavijestio obitelj. Nije imao ni valjane dokumente za putovanje. Kada je čuo da ga vlasti traže, jednostavno je nestao".

Sigurnosne službe sada pokušavaju otkriti kako je znanstvenik uspio prijeći rijeku Tumen i u Kini se pridružiti ostalim prebjezima.

Visoki izvori u Sjevernoj Koreji još su početkom prosinca naveli su da se muškarac zove Hyun Cheol Huh, no nije isključeno da mu to nije pravo ime. 

"Ne znamo je li mu to pravo ime jer službenici državne sigurnosti koriste brojeve ili lažna imena kada govore o važnim osobama u pritvoru".

Iz nekog razloga, prebjeg nije kineskim vlastima rekao da je nuklearni znanstvenik

"Da je kineska vlada znala tko je on željeli bi doznati sve što zna i nikada ga ne bi deportirali", rekao je izvor.

 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene