Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjeverna Koreja nedavno je testirala novu verziju protubrodske rakete u Žutom moru, javila je u srijedu južnokorejska agencija Yonhap.


'Vojne snage Sjeverne Koreje ispalile su protubrodske rakete s bombardera Il-28, jednu u listopadu a drugo početkom ovog mjeseca', javlja agencija pozivajući se na neimenovani izvor vlade u Seulu. Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane nije htio komentirati ovu informaciju. Testirani projektili su modernizirana verzija protubrodskih raketa Styx dometa do 40 kilometara koje Sjeverna Koreja ima postavljene duž obale, dodaje Yonhap.

'Ako Sjeverna Koreja lansira protubrodske rakete s bombardera Il-28 u blizini crte razgraničenja to predstavlja veliku prijetnju našim brodovima koji patroliraju u neposrednoj blizini', izjavio je neimenovani vladin izvor za agenciju.

Bombarderi Il-28 dvomotorni su zrakoplovi koji su se u nekadašnjem SSSR-u proizvodili od 1950-ih godina prošlog stoljeća, a nakon toga ih je bez licence počela proizvoditi i Kina. Izbačeni su iz operativne službe svih država koje su ih imale a vojni stručnjaci pretpostavljaju da su se održali u sjevernokorejskom zrakoplovstvu zahvaljujući lokalnoj proizvodnji rezervnih dijelova. (Hina)

Vezani članci Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) SAD: Obrambena raketa promašila cilj kod Havaja, raste zabrinutost kako će se obraniti od Sjeverne Koreje Slika nije dostupna Objavljeni dokumenti: Kako je Rusija pomogla Sjevernoj Koreji u izradi nuklearne bombe