Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testiranja i tenzije

Sjeverna Koreja ispalila krstareće rakete prema Japanskom moru

Sjeverna Koreja ispalila krstareći projektil - 1
Sjeverna Koreja ispalila krstareći projektil - 1 Foto: Associated Press
Pjongjang je pojačao testiranja vojne opreme.

Sjeverna Koreja ispalila je u srijedu nekoliko krstarećih raketa prema Japanskom moru, objavila je južnokorejska vojska, a riječ je o još jednom u nizu testiranja oružja koje je Pjongjang proveo ove godine.

"Naša je vojska primijetila nekoliko nepoznatih krstarećih raketa u vodama sjeveroistočno od Wonsana danas u 9 sati, a južnokorejske i američke službe pokrenule su detaljnu analizu", priopćio je stožer južnokorejske vojske.

U priopćenju se dodaje da će južnokorejska vojska "pojačati promatranje i nadzor" i "pobliže nadzirati sve znakove dodatne aktivnosti Sjeverne Koreje".

U ponedjeljak je Pjongjang objavio da je testirao novi kontrolni sustav višestrukog raketnog lansera kojim namjerava znatno ojačati svoje obrambene kapacitete.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima

Sjeverna Koreja, koja ima nuklearno oružje, proglasila je ove godine Južnu Koreju svojim "glavnim neprijateljem", zatvorila agencije posvećene ponovnom ujedinjenju i prijeti ratom za svaki ulazak u teritorij.

Pjongjang je pojačao testiranja vojne opreme, ispitujući posebno onu koju opisuje kao "podmorski nuklearni sustav naoružanja" i hipersonične balističke rakete na čvrsto gorivo.

Sjevernokorejska vojska ove je godine lansirala niz krstarećih raketa, oružje za koje analitičari pretpostavljaju da bi ga mogla poslati Rusiji koja će ga koristiti za rat u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Sulejman Kadribašić Policija objavila detalje Jeste li ga vidjeli? Nestao umirovljenik u Zagrebu, bio je maskiran

Pjongjang i Moskva posljednjih su mjeseci učvrstili svoje veze, Kim Jong Un, koji rijetko putuje, u rujnu je posjetio Rusiju i sastao se s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Južna Koreja i Sjedinjene Države tvrde da Sjeverna Koreja, unatoč sankcijama UN-a, šalje Rusiji oružje, možda u zamjenu za tehničku pomoć za program špijunskih satelita.

Za razliku od testiranja balističkih raketa, sadašnje sankcije koje je UN nametnuo Pjongjangu ne brane testiranja krstarećih raketa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene