Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samit u Hrvatskoj

U Split dolazi vrh EPP-a: Ivana Petrović otkriva o kojim će se temama raspravljati

U Split bi trebali stići predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola te predsjednik Kluba zastupnika europskih pučana Manfred Weber.

Vrh Europske pučke stranke okuplja se na radnom skupu u Splitu. Glavne teme su priprema za europske izbore i izborna kampanja koju će dogovarati iza zatvorenih vrata. Očekuje se oko 200 sudionika.

"Nije nikako slučajno da je cijeli vrh Europe ovih dana u Hrvatskoj i Splitu, to je prepozavanje svega što je napravljeno i prepoznavanje činjenice da je svijet danas u opasnijem okruženju nego što je to bilo u 2019. godini i da je u takvim trenucima potrebna EPP", rekao je zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler.

U Splitu sve prati reporterka Dnevnika Nove TV i urednica vanjske politike Ivana Petrović.

"Jedna od glavnih tema na ovom skupu bit će poljoprivreda, raspravljat će se o poljoprivredi. U tom smislu europski pučani će izdati određeni strateški dokument, dakle vlastiti stranački strateški dokument o poljoprivredi. 

Poljoprivreda je važna, sigurnost hrane je važna i onda je vrlo važna sastavnica ambicioznog plana strateške autonomije Europske unije.

Pročitajte i ovo Valerija Kanđera, psihologinja Centra za socijalnu skrb Za Dnevnik Nove TV Psihologinja koja je dramatičnim apelom podigla hrvatsku javnost na noge sada otkriva detalje: "Gledala sam u oči djetetu koje je trebalo našu pomoć"

Što se izbora tiče, ovdje će se raspravljati o velikom okviru strategije za sljedeće izbore. Detalji će se u svakom slučaju brusiti na velikom samitu Europske pučke stranke u ožujku u Bukureštu u Rumunjskoj sljedeće godine.

Meni se čini da je nekako bit cijele strategije kako stvoriti određeni kordon, saniter prema ekstremno desnim strankama kojih je sve više u zemljama članicama. 

Europska pučka stranka ne stoji prema predikcijama i trenutačnim istraživanjima ni približno dobro kao što je stajala prije prethodnih izbora prije pet godina za Europski parlament.

Podbacila je, recimo to tako, u velikim zemljama kao što su Francuska, Italija, Njemačka koje nose veliki broj zastupničkih mjesta tako da će se dosta pažnje posvetiti velikom okviru strategije za sljedeće izbore: mogućim koalicijama, mogućim partnerima.

Trenutačno su europski pučani u koaliciji sa socijaldemokratima i s liberalima.

Pročitajte i ovo Uhićenje navijača - 1 Aktualna tema Kako biste vi nazvali uhićene pripadnike Boysa: Navijači? Naši dečki? Huligani? Pogledajte koji su rezultati glasanja

Također će se govoriti i o sigurnosnim izazovima koje je donijela ruska invazija na Ukrajinu. Ukrajina je top tema kojom se bavi Europska unija od početka same invazije.

Morat će se na bilo koji način progovoriti o migracijama jer se sve više zemalja članica sve teže nosi s pritiskom migracije i migranata.

Na prošlom samitu šefova država i vlada koji je bio na tu temu - u svojim zaključcima su migracijsku politiku oslabjeli u odnosu na zaključke koji su bili prije toga tako da će se sigurno morati o tome razgovarati", ispričala je Petrović.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene