Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Branit ćemo domovinu svim sredstvima!'

Sirija očekuje napad svakog trena, Putin optužbe Zapada nazvao 'čistom glupošću'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz visokih državnig izvora Sirije doznaje se kako ta zemlja očekuje napad zapadnih sila i kako je spremna obraniti se 'svim sredstvima'.

Sirija 'svakog trena' očekuje napad zapadnih sila na svoj teritorij, ali je spremna također i odgovoriti na mogući napad, potvrdio je visoki dužnosnik sirijske službe sigurnosti.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu VIDEO Stižu reakcije iz Irana nakon napada, sve je komentirao i izraelski ministar: "Slabo" Slika nije dostupna Sve je rečeno PUTIN NIJE ZABRINUT, ALI...'Ruska vojna akcija u Siriji je strašna pogreška'

'Iščekujemo agresiju svakog trena i spremni smo isto tako svakog trena odgovoriti', istaknuo je dužnosnik. 'Branit ćemo naš narod i našu domovinu svim sredstvima', dodao je.

>> UN-ovi inspektori napustili Siriju: SAD najavio 'ograničenu' akciju

Također je podsjetio da je 'javnost protiv SAD-a i zapadnih zemalja koje žele krenuti u vojnu intervenciju protiv Sirije'.

SAD i Francuska se pripremaju za ograničeni udar na sirijski režim kojeg okrivljuju za smrt više od 400 djece i oko tisuću odraslih u napadu otrovnim plinom. U subotu ujutro Siriju su napustili UN-ovi stručnjaci koji su bili zaduženi za istragu oko navodnog napada kemijskim oružjem.

Putin protiv intervencije u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u Vladivostoku da su tvrdnje onih koji optužuju sirijsku vladu da je upotrijeblila kemijsko oružje 'čista glupost', prenose ruski mediji.

'Rusija poziva da se dobro razmisli prije donošenja odluke o operaciji u Siriji', istaknuo je Vladimir Putin. Također je rekao da SAD mora predstaviti UN-ovim inspektorima i Vijeću sigurnosti UN-a dokaze da je sirijska vojska koristila kemijsko oružje. 'U uvjetima napredovanja sirijske vojske govoriti o tome da je kemijsko oružje upotrijebila sirijska vlada čista je glupost', rekao je Putin. Po njegovim riječima, Rusija osuđuje primjenu kemijskog oružja.

'Što se tiče mogućeg korištenja oružja za masovno uništenje, uključujući i kemijsko oružje, naše je stajalište dosljedno: mi se kategorički tome protivimo, osuđujemo i, sukladno tome, ako se to dokaže, mi ćemo sudjelovati u razmatranju mjera protiv takvih poteza', istaknuo je.

Putin je poručio američkom predsjedniku Baracku Obami da ne zaboravi da je dobitnik Nobelove nagrade za mir. 'Ja bih se obratio Obami kao laureatu Nobelove nagrade za mir. Prije nego što se primjeni sila u Siriji treba razmisliti o budućim žrtvama', kazao je.

'Ako oni govore da je vladina vojska primijenila oružje masovnog uništenja, u ovom slučaju kemijsko, i govore da imaju dokaze za to, neka ih tada predstave UN-ovim inspektorima i Vijeću sigurnosti. Pozivanje na to da oni imaju te dokaze, ali su tajni i ne mogu ih nikome dati, ne prolazi. To je nepoštivanje partnera... Ako i postoje dokaze oni moraju biti predstavljeni, a ako nisu znači da ne postoje', ustvrdio je.

Putin je rekao da nije telefonski razgovarao s Obamom o Siriji nakon summita G8.

'U posljednje vrijeme, posebice nakon novih optužbi da je sirijska vlada primijenila kemijsko oružje, nisam razgovarao s američkim predsjednikom', rekao je on. Međutim, izrazio je nadu da će imati priliku razgovarati s Obamom o situaciji u Siriji na summitu G20 u Sankt Peterburgu idućeg tjedna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene