Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puca se po stanovništvu

Sirija: U gušenju prosvjeda uhićeno 500 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijske snage sigurnosti i danas su nastavile s pucnjavom u južnome sirijskom gradu Deri. Jučer je diljem zemlje uhićeno oko 500 prodemokratskih aktivista, a vlada je na Deru poslala tenkove i pucala na civile, nastojeći ugušiti prosvjede, izvijestila je sirijska organizacija za ljudska prava Savasija.

'I dalje se puca na stanovnike Dere', rekao je aktivist za ljudska prava Abdalah Abazi u telefonskom razgovoru s novinarom France pressea. On je kazao kako se muftija Dere, koji je u subotu podnio ostavku izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog krvave represije sirijskih snaga reda, 'ne nalazi u svojoj kući'.

Neovisna agencija Savasija prenosi kako je u Deri ubijeno najmanje 20 osoba, otkad su jučer u taj grad sirijske snage ušle tenkovima, no informacije o poginulima nije moguće provjeriti, budući da su veze prekinute. Prosvjedi protiv predsjednika Bašara al-Asada u Deri traju od 18. ožujka.

'Očevici su nas uspjeli izvijestiti o najmanje 20 poginulih civila u Deri, no nemamo njihova imena, pa to ne možemo provjeriti', rekao je dužnosnik Savasije, dodavši kako ima potvrđenu informaciju o dvoje ubijenih civila u predgrađu Damaska Dumi. Agencije prenose kako je u raznim dijelovima Sirije uhićeno najmanje 500 aktivista, izvješćuje Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povlače osoblje iz veleposlanstva SAD razmatra sankcije Siriji, uključujući i zamrzavanje imovine Slika nije dostupna 'Bog, Sirija, sloboda' Masovni prosvjedi u Siriji unatoč Asadovoj gesti

>> SAD razmatra sankcije Siriji, uključujući i zamrzavanje imovine

U Deru je jučer tenkovima ušlo oko 3.000 sirijskih vojnika. Jedan od aktivista za France presse je kazao kako je ondje ubijeno 25 osoba, a diplomatski izvori izvješćuju o oko 50-ak ubijenih. Amnesty international je, pozivajući se na izvore iz Dere, izvijestio da su ondje ubijene najmanje 23 osobe, a vojni napad na Deru nazvao je 'brutalnom reakcijom na zahtjeve naroda'. Sirijske vojne snage tvrde da su pozvane u ovaj južni grad na zahtjev njegovih građana kako bi uhitile pripadnike ekstremističke terorističke grupe.

Vojna akcija u Deri realizirana je nepunih tjedan dana nakon što je Al-Asad potpisao dekret o ukidanju izvanrednog stanja, koje je na snazi bilo 48 godina, u nastojanju da smiri prosvjednika koji zahtijevaju njegov odlazak s vlasti i demokratske reforme.

HINA
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene