Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć civilima

Asad obećao Crvenom križu veću slobodu kretanja u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijski predsjednik Bašar al Asad obećao je da će dopustiti međunarodnom Crvenom križu veću slobodu kretanja po zemlji i proširenje humanitarnih operacija.

Novi čelnik Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) Peter Maurer sastao se u Damasku s Asadom i razgovor je trajao oko 45 minuta. Razmotrena su pitanja poboljšanja dostave pomoći civilima kao i zahtjev da se omogući predstavnicima Crvenog križa da obilaze zatvore što je prekinuto u svibnju.

Maurer je od Asada tražio da omogući ranjenima brzi pristup zdravstvenoj skrbi i da se ubrza uvoz lijekova, medicinske opreme i hrane te opreme za obnavljanje vodoopskrbnog sustava, kazao je glasnogovornik Hicham Hassan.

'Predsjednik Asad pozitivno je odgovorio na naše zahtjeve', kazao je Hassan ne otkrivajući drugih detalja. Maurer je posjetio i okolicu Damaska gdje se sastao s volonterima i ranjenima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

>> Sirijska vojska sve se više suočava s problemom dezerterstva

Ukupni broj Sirijaca koji su utočište potražili u susjednim zemljama u kolovozu je naglo porastao na više od 235 tisuća jer se samo u posljednjih 30 dana granice prešlo njih oko sto tisuća.

Prema UN-u, ukupno 2,5 milijuna osoba pogođeno je tim ratom a broj osoba koje bježe od nasilja ne prestaje rasti. Maureru je posjet Damasku prvi od imenovanja na novu dužnost 1. srpnja.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene