Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon napada Asadove vojske

Sirija: U Baniasu pronađena tijela 62 žrtve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijela najmanje 62 stanovnika jedne četvrti grada Baniasa na zapadu Sirije pronađena su u subotu nakon napada vojske predsjednika Bašara al-Asada, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH), a oporba optužuje da Asad, koji je alavit, ubija sunite u operaciji etničkog čišćenja nalik onoj u Bosni i Hercegovini prije 20 godina.

Asadove snage napale su u petak četvrt Ras al-Nabaa u Baniasu gdje žive suniti, a u subotu je pronađeno više desetaka tijela. Oporba tvrdi da sve češći napadi svjedoče o etničkom čišćenju sunita u Baniasu, gradu od 40.000 stanovnika od kojih su polovica suniti, a 45 posto alaviti, bliski šijitima kojima pripada i predsjednik Bašar al-Asad.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

>> Izrael izveo zračni napad na Siriju!

Identificirana su 62 tijela, među kojima 14 dječjih, ali njihov bi broj mogao porasti jer se još nekoliko desetaka stanovnika vode kao nestali, dodaje OSDH.

Ta nevladina udruga informacije objavljuje objedinjujući podatke koje prima od široke mreže aktivista, liječnika i vojnih izvora diljem zemlje.  Oporbena koalicija priopćila je da se sve veći broj ubojstava pretvara u operaciju etničkog čišćenja i nalikuje operaciji koju su vodile srpske snage u Bosni i Hercegovini prije 20 godina. Koalicija je također upozorila na egzodus stanovništva.

Nekoliko stotina obitelji pobjeglo je u subotu iz sunitskih četvrti. Sjedinjene Države su u subotu objavile da su užasnute informacijama o pokolju u Bajdi i najavile procese protiv odgovornih za kršenja ljudskih prava. Pokolj u Bajdi, južnom predgrađu Baniasa, dogodio se u četvrtak. OSDH je objavio da je ondje ubijeno najmanje 50 osoba, uglavnom civila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene