Obavijesti Video Pretražite Navigacija
60 milijuna poziva

Širi se afera: NSA prisluškivala i Španjolce!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afera s prisluškivanjem poprima sve šire razmjere! Osim Nijemaca i Francuza, čini se da su američki obavještajci masovno prisluškivali i Španjolce. Prema pisanju tamošnjih medija, u samo mjesec dana američka Nacionalna sigurnosna agencija prikupila je podatke o 60 milijuna telefonskih poziva u Španjolskoj.

Američki veleposlanik u Španjolskoj pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova. Zgradu je napustio nakon pola sata. Najnovije novinske napise o špijuniranju čak 60 milijuna Španjolaca, nije htio komentirati. 'Španjolska zasad nema službenih informacija o prisluškivanju. Bez obzira na to, zbog značaja objavljenih informacija zatražili smo trenutačno pojašnjenje od američkih kolega', kazao je Jose Manuel Garcia- Margallo, španjolski ministar vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Marbella Šef Mocro mafije Narkobos pobjegao zbog pogreške španjolskog suda: Otkriveno da je planirao ubojstvo nizozemske princeze Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje"

Europske političke elite kao da ne mogu vjerovati što se događa. Mediji svaki dan, pozivajući se na podatke bivšeg zaposlenika CIE i Nacionalne sigurnosne agencije Edwarda Snowdena, donose nove, zapanjujuće detalje o masovnom špijuniranju. Administracija u Washingtonu zatrpana je zahtjevima za objašnjenje novinskih članaka.

>> Bijela kuća: Američku špijunsku praksu potrebno je obuzdati

''Prvo ćemo pokušati razjasniti situaciju, posebno kako je špijuniranje izvedeno i što se dogodilo tehnički. Postavlja se i pitanje je li se to činilo iz veleposlanstva. Ako pronađemo krivce i identificiramo ih, oni će morati živjeti sa zakonskim posljedicama. Ako su diplomati morat će napustiti zemlju', kazao je Hans Peter Friedrich, njemački ministar unutarnjih poslova.

Mediji tvrde da su špijunirani deseci milijuna građana, ali i 35 svjetskih državnika. Većina navodno više nije pod nadzorom. Iako se jučer pisalo kako je američki predsjednik za to doznao prije tri godine i nije učinio ništa, sada se tvrdi da je za nadzor političara, među kojima je i njemačka kancelarka Merkel, doznao ovo ljeto. Tada je navodno i naredio da prisluškivanje prestane. Barack Obama poslijepodne se pojavio u sjedištu FBI-jaa, a o aferi prisluškivanja nije rekao ni riječ.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene