Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bijela kuća je priopćila da je američku špijunsku praksu potrebno obuzdati, nakon što su objavljeni neugodni podaci o golemim razmjerima američkog špijuniranja.


Prije tjedan dana predsjednik Barack Obama žestoko je kritiziran zbog optužbi da je nacionalna sigurnosna agencija prisluškivala telefon njemačke kancelarke Angele Merkel te da je i u Francuskoj i Italiji špijuniranje bilo masovno.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da s novim kapacitetima prikupljanja informacija 'mi priznajemo da je potrebna dodatna suzdržanost u načinu kako prikupljamo podatke'.

Carneyeve riječi, uz one savjetnice za nacionalnu sigurnost Susan Rice kako je potrebna 'odgovarajuća ravnoteža', pokazuju kako se mogu očekivati neke promjene u razmjerima američkog elektronskog špijuniranja jer se do kraja godine očekuje završetak revizije aktivnosti NSA i drugih obavještajnih agencija na prikupljanju podataka.

Obama ima potpuno povjerenje u direktora NSA Keitha Alexandera, kao i u druge dužnosnike NSA, ali nužna je ravnoteža između potrebe da se podaci prikupljaju i potrebe da se zaštiti intima ljudi, rekao je Carney.

Europski zastupnici u Washingtonu: 'Naše je povjerenje narušeno'

Vezani članci Slika nije dostupna Berlin otvorio istragu: Tko je prisluškivao mobitel Angele Merkel? Slika nije dostupna Ovo je Snowdenovo PISMO, spreman svjedočiti o prisluškivanju Merkel

Povjerenje Europljana u njihove američke saveznike 'narušeno' je nedavnim otkrićima o špijuniranju koje je vodila američka sigurnosna agencija NSA, kazali su europski zastupnici koji su posjetili američki Kongres.

'Naše povjerenje je narušeno', rekao je Nijemac Elmar Brok, predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, nakon susreta s američkim zastupnicima.

'Nije prihvatljivo, primjerice, da kancelarka Merkel i drugi budu prisluškivani tijekom deset godina', nastavio je.

>> Obama od 2010. zna da NSA špijunira Merkel!

Republikanski predsjednik Odbora za obavještajna pitanja američkog Predstavničkog doma Mike Rogers kazao je da će američki zastupnici vrlo skoro uzvratiti posjet europskim kolegama. Inzistirajući da se govori o činjenicama, a ne o percepciji, Rogers je rekao da su dvije strane ostvarile napredak.

'Mora se izgraditi povjerenje. Moramo shvatiti zbog čega je došlo do operacija nadzora toliko velikih razmjera', rekao je europski zastupnik Claude Moraes.

Brok je također izrazio žaljenje što Washington nije rekao cijelu istinu kada su ga Europljani ovo ljeto pitali o aktivnostima NSA. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook