Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Unatoč problemima u opskrbnim lancima povezanima s pandemijom, globalna prodaja oružja nastavila je rasti prošle godine, objavio je u ponedjeljak Stockholmski institut za istraživanje mira (SIPRI).


Stotinu najvećih svjetskih tvrtki za proizvodnju oružja prodalo je teško naoružanje i vojne usluge u vrijednosti od 592 milijarde dolara u 2021., navodi se u izvješću Stockholmskog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

To znači povećanje od 1,9 posto u odnosu na godinu prije. Ponovno povećanje veće je nego 2020., ali manje od prosječnog povećanja u četiri godine prije pandemije koronavirusa.

"Ono što stvarno vidimo vjerojatno je sporiji rast nego što su mnogi očekivali u prodaji oružja u 2021.", rekao je Nan Tian, koautor studije.

"Dugoročni utjecaj pandemije počinje se doista vidjeti kod tvrtki za proizvodnju oružja", dodao je.

Problemi u smislu nedostatka radne snage i opskrbe sirovinama "usporili su sposobnost tvrtki da proizvedu oružane sustave i isporuče ih na vrijeme", kaže on.

Daleko najviše obrambene opreme i dalje dolazi od američkih korporacija, pokazuju podaci SIPRI-ja.

40 američkih tvrtki - uključujući prvih pet na ljestvici - zajedno čine 51 posto ukupne prodaje oružja među 100 najvećih korporacija.

No među pet najvećih kompanija - Lockheed Martin, Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman i General Dynamics - samo je Raytheon imao rast.

Istovremeno, prodaja osam najvećih kineskih tvrtki porasla je za 6,3 posto u 2021.

Jens Stoltenberg NATO dao Ukrajini povijesno obećanje: "To potvrđuje odluku iz 2008."

Kina je na drugom mjestu ukupne prodaje oružja, s udjelom koji je naglo porastao na 18 posto, a slijede je Velika Britanija sa 6,8 posto i Francuska s 4,9 posto. Njemački udio iznosio je 1,6 posto.

Europske tvrtke, koje sada predstavljaju 27 od 100 najvećih, imaju porast od 4,2 posto u odnosu na 2020.

S malim povećanjem od 0,4 posto Rusija je u ukupnoj prodaji imala udio od tri posto, što su podaci prije invazije na Ukrajinu.

Ilustracija Od "ciganke" preko streljiva do detonatorskih kapisli: Pogledajte što je sve sinjska policija pronašla kod 36-godišnjaka

Kako će točno ukrajinski rat, koji je započeo u veljači, utjecati na globalne brojeve, vjerojatno se neće znati do sljedeće godine.

No problemi s opskrbom vjerojatno će se s ratom u Ukrajini pogoršati, posebno zbog toga što je Rusija veliki dobavljač sirovina za proizvodnju oružja, kažu autori studije, ali i zbog toga što je sukob doveo do velikog rasta potražnje. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju