Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

VIDEO Silovita eksplozija na Krimu: Ukrajina bombardirala luku i uništila važan ruski brod, pokrenula i vrlo osjetljivo pitanje

Ukrajina je izvela zračni napad na krimsku luku Feodosiju, rekao je u utorak zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga, nakon što je guverner Krima, kojega su postavile ruske vlasti, rekao da je napad izazvao požar u lučkom dijelu grada.

Zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk objavio je na Telegramu da je u napadu uništen važan brod ruske mornarice, desantni brod Novočerkask, ali za to nije pružio dokaze.

"Ruska flota je sve manja i manja! Hvala pilotima zrakoplovstva i svima koji su sudjelovali u filigranskom poslu!" rekao je Oleščuk.

Ranije u utorak Sergej Aksjonov, ruski guverner Krima, rekao je samo da je ukrajinski napad rezultirao požarom u području gradske luke koji je odmah lokaliziran.

"Sve relevantne hitne službe su na licu mjesta", objavio je Aksjonov na Telegramu. "Žitelji nekoliko kuća će biti evakuirani", dodao je.

Snimke koje je nekoliko ruskih medija objavilo na Telegramu prikazuju snažnu eksploziju i vatru iznad lučkog područja.

Ruska Federacija je potvrdila da je nastala šteta na desantnom brodu za koji Ukrajina tvrdi da su ih njihove zračne snage uništile, javlja BBC.

Rusija je 2014. anektirala Krim koji je međunarodno priznat kao dio Ukrajine.

Pročitajte i ovo Napad na reportera Mladena Savatovića Sve snimljeno VIDEO Napadnut reporter tijekom javljanja uživo: "Hoćeš da te udarim!"

Nacrt ukrajinskog zakona predviđa smanjenje dobi za mobilizaciju s 27 na 25 godina

Prijedlog zakona, koji je objavljen na mrežnoj stranici ukrajinskog parlamenta kasno u ponedjeljak, predviđa smanjenje dobne granice za mobilizaciju u vojsku s 27 na 25 godina.

U nacrtu zakona detaljno je navedeno koji bi ukrajinski državljani podlijegali upisu u vojnu registraciju ročnika, a stoji da će se to odnositi na one "koji su navršili 25 godina".

U bilješci s objašnjenjem koju je potpisao ministar obrane Rustem Umerov sažete su ključne odredbe nacrta zakona, a među njima je "promjena dobi za novačenje s 27 na 25 godina".

Pročitajte i ovo Ubijeni Sayyed Razi Mousavi (L) prijete odmazdom "Izrael će patiti zbog ovoga!" Ubijen važan iranski general, državna televizija prekinula program

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na konferenciji za medije 19. prosinca da je vojska predložila mobilizaciju još 450.000-500.000 Ukrajinaca, ali da je to "vrlo osjetljivo" pitanje o kojem će vojska i vlada razgovarati prije nego odluče hoće li uputiti prijedlog parlamentu.

Zelenski, koji tek treba javno poduprijeti prijedlog, rekao je tada da želi čuti više argumenata za mobilizaciju dodatnih vojnika. "Ovo je vrlo ozbiljan broj", kazao je.

Nije poznato koliko vojnika Ukrajina ima na raspolaganju, ali ranije se govorilo o oko milijun ljudi pod oružjem. Američki dužnosnici procjenjuju da su stotine tisuća vojnika ranjeni ili ubijeni od početka ruske invazije.

Šef kluba zastupnika Zelenskijeve stranke u parlamentu David Arahamija kazao je da vlada radi na prijedlogu zakona na zahtjev vojske te da bi on trebao biti predstavljen parlamentu u ponedjeljak. "Vojska treba rješenje za svoje probleme", objavio je na Telegramu u ponedjeljak i dodao: "Društvo želi čuti odgovore na sva osjetljiva pitanja."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene