Ukrajinska ulica
Ukrajinska ulica Foto: Ronaldo Schmeidt

Žene u Ukrajini suočene su s prijetnjom silovanja, koje se u ratnim situacijama koristi poput oružja. I dok ukrajinske snage polako uspostavljaju kontrolu nad selima i gradovima, pojavljuje se sve više zastrašujućih svjedočanstava o raširenosti seksualnih zlostavljanja.


Ratni zločini nad civilima nažalost su dio ratne svakodnevnice. Od početka ruske invazije Ukrajine, pojavljuje se sve više svjedočanstava o užasima koje doživljavaju civili. Fotograf Mikhail Palinchako snimio je 20 kilometara od Kijeva tijela ukrajinskih civila. Među njima su ubijene žene gole i djelomično spaljene.

Uznemirujuće fotografije samo su dio strahota koje stižu iz Ukrajine i ukazuju na to da su mučenja, silovanja i smaknuća svakodnevnica za civilno stanovništvo, na područjima koja su od početka invazije 24. veljače zauzimali Rusi. Međutim, u ratnim izvještajima seksualno nasilje se često stavlja u drugi plan.

Humanitarna pomoć za Ukrajinu - Ilustracija Konvoj Hrvatskog Caritasa s tridesetak tona pomoći stigao u Ukrajinu

Slika nije dostupna VIDEO Pogledajte kako su stanovnici iz okolice Černjihiva dočekali ukrajinske borce

Kako su se posljednjih dana ruske snage počele povlačiti iz gradova i četvrti koji okružuju Kijev, mnoge su žene pristupile policiji, medijima i raznim međunarodnim organizacijama kako bi im ispričale o strahotama koje su počinili ruski vojnici. Skupna silovanja, napadi počinjeni uz prijetnju nišanom i silovanja počinjena u prisutstvu djece, samo su neka od zaista potresnih svjedočanstava koje su prikupili istražitelji, kako prenosi The Guardian.

"Primili smo nekoliko poziva na telefonsku liniju hitne službe, od strane žena i djevojčica koje su trebale pomoć, međutim većini je slučajeva naprosto bilo nemoguće pomoći im. Nismo uspjeli doći do njih zbog konstantnih borbi", rekla je Kateryna Cherepakha, predsjednica ukrajinske La Strade, dobrotvorne udruge koja pomaže žrtvama trgovine ljudima, obiteljskog i seksualnog nasilja.

"Silovanje je stigmatizirani zločin koji se ne prijavljuje koliko bi trebao, čak ni za vrijeme mira. Bojim se da je ovo što smo do sada saznali samo dijelić stvarnog problema", nadodala je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju