Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amnesty International optužuje šijitsku miliciju u Iraku da otima i ubija sunite kako bi osvetili napade militanata Islamske države.


Organizacija za ljudska prava tvrdi da milicija ne samo da otima i ubija sunitske muškarce, već iznuđuje novac od obitelji onih koje su oteli, Inetrnational Business Times.

Vezani članci Slika nije dostupna Borba protiv džihadista: 'Kobane ne smije pasti!' Slika nije dostupna Širi se koalicija: Još jedna velika zemlja priključila se borbi protiv džihadista

U posljednjim mjesecima ekstremističke skupine Islamske države, osvojile su dijelove Sirije i Iraka, ubijajući pri tom nesunite te su natjerali desetke tisuća ljudi da napuste svoje domove. Skupina također objavljuje propagandna videa i na kojima se vidi kako odrubljuju glave novinarima i humanitarnim radnicima.

U izvještaju Amnestyja stoji kako iračka vlada 'nije u mogućnosti ili nema volje' zaštiti civile od IS-a i milicije koja 'operira sa slobodom bez presedana i nekažnjavanja', u jeku IS-ovog pokolja.

Kurdi skinuli zastavu IS-a sa strateškog brda u Kobaniju

Amnesty je prikupio podatke u šest tjedana istraživanja na terenu na području sjevernog i središnjeg Iraka tijekom kolovoza i rujna. Izvještaj citira brojne incidente koje su opisale žrtve, njihovi rođaci i liječnici.

Amnesty procjenjuje da je oteto više od 170 sunitskih muškaraca na području Samarre od lipnja. Deseci su pronađeni mrtvi a mnogi se još uvijek smatraju nestalima.

Ove aktivnosti milicije se smatraju ratnim zločinima, a za njihovo ne spriječavanje optužuje se vlast u Bagdadu. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook