Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos brutalne stvarnosti

'Šijitska milicija otima i ubija sunite'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amnesty International optužuje šijitsku miliciju u Iraku da otima i ubija sunite kako bi osvetili napade militanata Islamske države.

Organizacija za ljudska prava tvrdi da milicija ne samo da otima i ubija sunitske muškarce, već iznuđuje novac od obitelji onih koje su oteli, Inetrnational Business Times.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon Slika nije dostupna Brutalna mučenja ŠOKANTNO IZVJEŠĆE "Prekrili su mi lice ručnikom i omotali ga vrpcom"... A onda je uslijedio horor

U posljednjim mjesecima ekstremističke skupine Islamske države, osvojile su dijelove Sirije i Iraka, ubijajući pri tom nesunite te su natjerali desetke tisuća ljudi da napuste svoje domove. Skupina također objavljuje propagandna videa i na kojima se vidi kako odrubljuju glave novinarima i humanitarnim radnicima.

U izvještaju Amnestyja stoji kako iračka vlada 'nije u mogućnosti ili nema volje' zaštiti civile od IS-a i milicije koja 'operira sa slobodom bez presedana i nekažnjavanja', u jeku IS-ovog pokolja.

Kurdi skinuli zastavu IS-a sa strateškog brda u Kobaniju

Amnesty je prikupio podatke u šest tjedana istraživanja na terenu na području sjevernog i središnjeg Iraka tijekom kolovoza i rujna. Izvještaj citira brojne incidente koje su opisale žrtve, njihovi rođaci i liječnici.

Amnesty procjenjuje da je oteto više od 170 sunitskih muškaraca na području Samarre od lipnja. Deseci su pronađeni mrtvi a mnogi se još uvijek smatraju nestalima.

Ove aktivnosti milicije se smatraju ratnim zločinima, a za njihovo ne spriječavanje optužuje se vlast u Bagdadu. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene