Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BiH bogata naftom

Shell će u Federaciji BiH tražiti naftu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemski Shell pretražit će cjelokupni prostor Federacije Bosne i Hercegovine kako bi provjerio nalaze li se tamo zalihe nafte koji bi vrijedilo eksploatirati, potvrdio je ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj.

'Naš zahtjev Shellu je da se praktično svaki milimetar FBiH istraži. Radi se o 26 tisuća kilometara teritorija koji će biti istraženi na na temelju dokumentacije rađene od 1970. do 1990. godine', izjavio je Trhulj kako ga u utorak citira sarajevsko 'Oslobođenje'.

Vlada Federacije BiH ovog je tjedna donijela odluku o sklapanju ugovora s nizozemskim naftnim gigantom o istraživanju terena čiji je cilj provjeriti nalaze o zalihama nafte dobivene prije nekoliko desetljeća.

Tim je preliminarnim nalazima utvrđeno kako, primjerice, na širem području Tuzle postoje četiri lokacije na kojima ima nafte i to na dubini od tisuću do tisuću i 300 metara.

Izvjesno je kako se ne radi o velikim zalihama nafte, no u federalnoj vladi drže kako vrijedi istražiti ima li zaliha fosilnih goriva na većim dubinama i je li količina dostatna za komercijalnu eksploataciju koju bi vodile velike tvrtke.

'Sam pristanak Shella na ulazak u posao s federalnom vladom, kao i to da će dvije godine vlastitim sredstvima financirati istraživanje, predstavlja dobar znak', optimističan je Trhulj sugerirajući kako se takva tvrtka ne bi ni zanimala za ovakav posao ukoliko ne smatra da ne može dati rezultat.

Ministarova je procjena, koja se temelji na provedenim istraživanjima, kako se na području Dinarida može doći do velikog nalazišta nafte i plina na dubini od pet do osam tisuća metara.

I na području Republike Srpske postoje zalihe nafte no one su, tvrdi Trhulj, manje od onih koje vjerojatno postoje na teritoriju Federacije BiH.

Dosadašnji nalazi pokazuju kako tamo nafte ima na četiri lokacije, dodaje Trhulj. Ona je dobre kvalitete, no nema je u velikim količinama, ali bi ruski Zarubežnjeft, koji tamo već djeluje kao vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu, mogao bi biti zainteresiran za eksploataciju. (Hina)

Pročitajte i ovo Milorad Dodik - 3 Dizanje tenzija Dodik ne odustaje od prijetnji odcjepljenjem: ''Republika Srpska mentalno je integrirana sa Srbijom'' Američki avion KC-135 Stratotanker kružio iznad Bosne i Hercegovine Suradnja dviju vojski Poslali poruku Dodiku: Američki zračni tanker kružio iznad BiH, a onda su stigli i lovci F-16

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene