Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odricanje nuklearnog programa

Kina obećala dodatnu zaštitu Sjevernoj Koreji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južna Koreja vjeruje da će je Washington obavijestiti o mogućem preventivnom napadu na Sjevernu Koreju, rekao je ministar vanjskih poslova u četvrtak, a Kina je obećala Sjevernoj Koreji da će je dodatno zaštititi ako se odrekne nuklearnog programa.

Zbog nuklearnih i raketnih testova Sjeverne Koreje Sjedinjene Države preusmjerile su prošli vikend skupinu svojih brodova i nosača zrakoplova prema Korejskom poluotoku radi odvraćanja.

Pročitajte i ovo HGSS obučava kineske spasioce - 3 Važna razmjena HGSS obučava kineske spasioce: 'Mogli su birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas'' Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade"

Neki stručnjaci ocjenjuju da bi Pjongjang mogao iskoristiti za subotu planiranu proslavu 105. godišnjice rođenja Kima Il-Sunga, utemeljitelja sjevernokorejskog komunističkog režima i djeda današnjeg vođe kao povod za svoj šesti nuklearni pokus. Režim u Pjongjangu često obilježava važne obljetnice testovima svojeg nuklearnog oružja ili projektila.

"Prema južnokorejsko-američkom savezu, bilo kakva važna mjera na Sjeveru donosi se u konzultacijama s vladom Južne Koreje i tako će se i nastaviti u budućnosti", rekao je u četvrtak južnokorejski ministar vanjskihposlova Jun Bijung. Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un nadzirao je vojne vježbe svojih specijalnih snaga, izvijestili su u četvrtak državni mediji te zemlje dok rastu napetosti između Pjongjanga i Washingtona u vezi nuklearnog programa.

Kina, jedini sjevernokorejski saveznik i zaštitnik, obećala je da će pojačati zaštitu Sjeverne Koreje ako zaustavi nuklearni program. "Čim Sjeverna Koreja ispuni kineski savjet i suspendira nuklearne aktivnosti... Kina će aktivno raditi na tome da zaštiti sigurnost denuklearizirane sjevernokroejske nacije", piše u uvodniku kineskog Global Timesa u četvrtak i dodaje se "To je Pjongjangu najbolja opcija".

Novi američki predsjednik Donald Trump obećao je predsjedniku Ksiju Jinpingu bolji trgovinski dogovor sa SAD-om ako poduzme akciju te odvrati Sjevernu Koreju od nuklearnih pokusa, a ako ne uspije urazumiti tog nemirnog susjeda zaprijetio je jednostranom akcijom. Dan prije sastanka Trumpa i kineskog predsjednika Ksija u SAD-u na kojem je tema bila američko-kineska trgovina i sjevernokorejski nuklearni program, Pjongjang je balistički projektil ispalio u Japansko more.

Pjongjang pokušava razviti interkontinentalne rakete sposobne ponijeti nuklearne bombe do američkog kontinenta. Sjeverna Koreja je nedavno povećala svoj nuklearni program, a izvela je dva nuklearna testa i samo tijekom prošle godine ispalila oko 20 balističkih projektila. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene