Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mi smo u Den Haagu bili suborci, prijatelji i potresen sam jer je sramota za Srbiju da se jednom haaškom junaku ne odaju državne počasti, rekao je Vojislav Šešelj na Miloševićevom grobu.


Haaški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Sešelj izazvao je u srijedu skandal izjavom na grobu Slobodana Miloševića u Požarevcu da će 12. ožujka, na dan ubojstva nekadašnjeg srbijanskog premijera Zorana Đinđića, 'poslati glogov kolac na njegov grob', izvijestili su beogradski elektronički mediji.

Vezani članci Slika nije dostupna U Prokuplju žele podići spomenik Slobodanu Miloševiću Slika nije dostupna Teatar srpskih zločinaca pred haškim sudom

Šešelj je, predvodeći izaslanstvo radikala koje je došlo u Požarevaci odati počast nekadašnjem predsjedniku SR Jugoslavije i Srbije Slobodanu Miloševiću, rekao kako je sramota za Srbiju da se 'jednom haaškom junaku ne odaju državne počasti, a odaju se kriminalcima i mafijašima, izdajnicima poput Zorana Đinđića'.

Počast Miloševiću je u Požarevcu odalo i izaslanstvo Socijalističke partije Srbije ministra vanjskih poslova Ivice Dačića čiji je predsjednik bio.

Šešelj odlikovan ordenom 'Belog anđela'

'Ovo mi je prvi put da dolazim na njegov grob. Mi smo u Den Haagu bili suborci, prijatelji i potresen sam jer je sramota za Srbiju da se jednom haaškom junaku ne odaju državne počasti, a odaju se kriminalcima i mafijašima, izdajnicima poput Zorana Đinđića', rekao je Šešelj, naglasivši kako je cijeli državni vrh trebao doći i pokloniti se Miloševiću.

'Grob Zorana Đinđića neću posjetiti, ali može se vrlo lako desiti da sutra u 12 sati pošaljem svog zamjenika Nemanju Šarovića u Aleju velikana Novog groblja u Beogradu s glogovim kolcem u rukama', reko je Šešelj, aludirajući na narodno vjerovanje po kojem se glogov kolac koristi za 'ubijanje vampira'.

Šešelj organizira prosvjede: 'Izazivao sam godinama Haški sud'

Na Šešeljevu izjavu reagirale su političke stranke koje u četvrtak organiziraju mimohod kroz Beograd do Aleje velikana gdje će građani odati poštovanje srbijanskom premijeru Zoranu Đinđiću, ubijenom u atentatu 12. ožujka 2003.

Nije mu žao što je Đinđić ubijen

'Čovjek se cijelog svog političkog života služi širenjem mržnje. Ovo nije kritika, već mržnja. Ne znam da li će zaista doći na groblje, ali očekujem da će državna tijela reagirati', rekao je Aleksandra Jerkov, dužnosnica Demokratske stranke, čiji je Đinđić bio predsjednik.

'Nadamo se da će nadležni ozbiljno uzeti u obzir ovu prijeteću izjavu i adekvatno reagirati', poručili su iz Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, nekadašnjeg Đinđićevog bliskog suradnika.

'Očekujem od Grabar-Kitarović da ne bude hrvatski Vojislav Šešelj'

Kako navode beogradski mediji, policija će u četvrtak preventivno osiguravati Đinđićev grob u Aleji velikana. Prema riječima ministra policije Nebojše Stefanovića, 'tko god se bude usudio na tako gnusan čin kao što je oskvrnuće groba bit će uhićen'.

Šešelj je i tijekom pritvora u Haaškom sudu vrlo grubo govorio o ubijenom premijeru Srbije, a jedna u nizu izjava je i kako mu 'nije žao što je Đinđić ubijen', što je ponovio i prošle godine po dolasku iz Den Haaga u Srbiju na privremenu slobodu, na koju ga je Haaški sdu pustio zbog lošeg zdravstvenog stanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook