Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Senator Craig: 'Ja nisam gay, ja volim svoju ženu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanski senator Larry Craig, iz američke savezne države Idaho, početkom kolovoza priznao je krivnju za prekršaj narušavanja javnog reda zbog kojeg je u lipnju uhićen u muškom nužniku međunarodne zračne luke u Minneapolisu. No čini se kako je sada taj čin požalio...

Craigov ured izdao je priopćenje u kojem potvrđuje uhićenje i priznanje krivnje, no ističe kako senator nije narušavao javni red i da je aerodromska policija krivo protumačila njegovo ponašanje kao traženje seksa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Navijač ugrizao policajca pa završio na Traumatologiji Slika nije dostupna Sud odbio zahtjev senatora Craiga za povlačenjem krivnje

'U vrijeme tog incidenta ja sam prigovorio policiji kako je krivo
protumačila moje ponašanje. Nisam narušavao javni red', izjavio je Craig.

'Trebao sam savjet odvjetnika u rješavanju te stvari. Nisam trebao priznavati krivnju, no želio sam to riješiti brzo i ekspeditivno', dodao je 62-godišnji senator, kojem 2008. ističe treći šestogodišnji mandat.

Prema policijskom izvješću, koje je prvi prenio dnevnik Roll Call s Capitol Hilla, Craiga je 11. lipnja u nužniku aerodroma
Minneapolis/St. Paul uhitio policajac u civilu, koji je bio u zasjedi zbog pritužbi putnika na seksualne aktivnosti u tom prostoru.

Senator Craig navodno je ušao u odjeljak do policajca, gdje je počeo tapkati nogom, svojom nogom dodirivati policajčevu i provlačiti ruku ispod pregrade, što je policajac protumačio kao nuđenje seksa i uhitio ga.

Craig je, prema citiranom izvješću, policiji dao svoju senatorsku posjetnicu, uz pitanje 'Što mislite o tome?'.

Na prekršajnom sudu u Minneapolisu 8. kolovoza priznao je krivnju i platio kaznu od 500 dolara, a ako prekrši godinu dana uvjetne kazne mogao bi platiti još 500 dolara i otići na 10 dana u zatvor.

Craiga već nekoliko godina prati sumnjičenje za homoseksualne aktivnosti, uključujući i svjedočenje jednog gay aktivista koji tvrdi da je razgovarao s muškarcem koji je imao odnose sa senatorom, čak i u nužniku glavnog željezničkog kolodvora u Washingtonu - Union Stationa.

'Ja nisam homoseksualac. Ja volim svoju ženu', izjavio je Craig, kriveći za skandal policiju i novinare. 

Udruga Građani za odgovornost i etiku iz Washingtona, podnijela je tužbu protiv Craiga Etičkom odboru Senata, tražeći da se ispita je li on svojim postupkom prekršio senatska pravila. 

Craig je od 1996. do 2002. bio predsjednik Republikanskog političkog odbora, što je po rangu četvrti položaj u vodstvu stranke. Poznat je po svojim konzervativnim stavovima, kao zagovornik posjedovanja oružja i protivnik homoseksualnih brakova i služenja homoseksualaca u vojsci.

O novom seksualnom skandalu u vodstvu Republikanske stranke, veliki američki dnevnici i TV mreže, koji su većinom prodemokratski orijentirani, izvješćuju na prvim stranicama i u udarnim terminima. 

Politički analitičari ocijenjuju kako skandal najvjerojatnije znači kraj političke karijere za Craiga i novi udarac kredibilitetu republikanaca uoči izborne 2008. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene