Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Reformski zakon o imigraciji, od kojeg se očekivalo rješenje statusa za milijune ilegalnih useljenika u SAD, povučen je iz procedure nakon što je Senat po drugi puta odbacio prijedlog da se zaključi dvomjesečna besplodna rasprava i zakon stavi na glasovanje.


Veliki dvostranački kompromis o imigracijskom zakonu, koji je predložila i podržavala Bijela kuća, urušio se s amandmanima republikanskih senatora, koji su tražili ograničenja zakon na pet godina i druge korekcije.

Vezani članci Trgovina, ilustracija - 3 Zakon o radu trgovina neki podržavaju, drugi najavljuju otkaze: "Ovo je nerazumno, neprihvatljivo i ne koristi nikome" Slika nije dostupna Senat učinio prvi korak prema ukidanju Obamacarea

Duboko podijeljeni Senat odbio je skratiti raspravu o zakonu i
slijediti kompromis koji je dogovorila skupina senatora iz obiju stranaka i Bijela kuća. Sa 45 glasova za i 50 protiv, predlagači su ostali daleko od 60 glasova koliko je trebalo da 100-člani Senat stavi zakon na konačno izjašnjavanje.

Čelnik senatske većine Harry Reid, koji nije skrivao nazadovoljstvo s nekim dijelovima zakona, brzo je povukao zakon iz procedure i nastavio rad na drugim prijedlozima, a sudbina zakona o imigraciji ostala je neizvjesna.

Čelnik republikanaca Mitch McConnell ocijenio je povlačenje zakona preuranjenim, izrazivši nadu da će se on biti vraćen zakonodavcima.

Demokratski senator Ted Kennedy, jedan od ključnih pregovarača dvostranačkog kompromisa o zakonu, najavio je kako će nastaviti s naporima da se zakon vrati u senatsku raspravu i na kraju prihvati.

Predloženi zakon, čiju su prethodnu verziju republikanci odbacili i 2005. kada su imali većinu u Kongresu, predviđa legaliziranje statusa za oko 12 milijuna ilegalnih imigranata, koliko ih prema procjenama ima u SAD, uvođenje programa privremenog boravka na radu u SAD, kao i strože kazne za poslodavce koji zapošljavaju ilegalce. Njime je previđena i bolja kontrola granica, te stroži nadzor osoba koje privremeno borave u SAD.