Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbor za pravosuđe američkog Senata izdao je subpoene (obvezujući nalog) Bijeloj kući i uredu potpredsjednika SAD Dicka Cheneya za predaju dokumenata povezanih s programom prisluškivanja telefonskih razgovora bez sudskog naloga, izvijestio je u srijedu Associated Press.


U subpoenama koje je potpisao predsjednik odbora, demokrat Patrick Leahy, u vezi s relevantnim dokumentima navedeni su i Ministarstvo pravosuđa i Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Vezani članci Slika nije dostupna Bez kompromisa: Vladine agencije paralizirane Slika nije dostupna Tri velike afere istovremeno tresu Bijelu kuću, Obamu usporedili s Nixonom!

Odbor želi dokumente koji mogu baciti svjetlo na interne prepirkeunutar administracije o zakonitosti tog programa, izjavio je jedan kongresni dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan jer subpoene nisu dostupne javnosti, izvijestio je Associated Press.

Odbor za pravosuđe prije je izdao subpoene u sklopu šire istrage o tome koliko je utjecaja Bijela kuća imala na ministarstvo pravosuđa i ministra Alberta Gonzalesa.

Istraga, koja je ušla u šesti mjesec, počela je ispitivati jesu li
dužnosnici administracije naredili otpuštanje osam saveznih tužitelja iz političkih razloga.

Bivši zamjenik ministra pravosuđa James Comey u svibnju je pred odborom svjedočio o naporima Bijele kuće da prevlada prigovore koje je ministarstvo pravosuđa 2004. stavljalo na sporni program.

Comey je kazao kako je Gonzales, u to vrijeme pravni savjetnik Bijele kuće, uvjeravao tadašnjeg ministra pravosuđa Johna Ashcrofta da promjeni stajalište i podrži program, dok se on u bolnici oporavljao od operacije.

Odlukom predsjednika Georgea W. Busha iz prosinca 2005. Nacionalna sigurnosna agencija (NSI) može prisluškivati Amerikance osumnjičene za povezanost s teroristima bez traženja sudskog naloga, inače nužnog za praćenje telefonske i druge komunikacije osumnjičenih u istražnim
postupcima.

Provedbu programa, svakih 45 dana trebaju preispitati i ponovo odobriti ministar pravosuđa i pravni savjetnik Bijele kuće. 

Program je široko kritiziran od oporbenih demokrata i medija, kao i od nekih utjecajnih republikanaca, zbog zadiranja u ustavom zaštićena prava građana na privatnost.