Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Senat izdao subpoene Bijeloj kući i Cheneyevu uredu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za pravosuđe američkog Senata izdao je subpoene (obvezujući nalog) Bijeloj kući i uredu potpredsjednika SAD Dicka Cheneya za predaju dokumenata povezanih s programom prisluškivanja telefonskih razgovora bez sudskog naloga, izvijestio je u srijedu Associated Press.

U subpoenama koje je potpisao predsjednik odbora, demokrat Patrick Leahy, u vezi s relevantnim dokumentima navedeni su i Ministarstvo pravosuđa i Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo Migranti pokušavaju prijeći granicu između Meksika i SAD-a - 1 Pregovori se nastavljaju Ništa od dogovora u Senatu: Propao prijedlog o granici i slanju pomoći Ukrajini i Izraelu Slika nije dostupna Žena divljala u Lexusu VIDEO Pogledajte dramatičnu snimku potjere i pucnjave u Washingtonu!

Odbor želi dokumente koji mogu baciti svjetlo na interne prepirkeunutar administracije o zakonitosti tog programa, izjavio je jedan kongresni dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan jer subpoene nisu dostupne javnosti, izvijestio je Associated Press.

Odbor za pravosuđe prije je izdao subpoene u sklopu šire istrage o tome koliko je utjecaja Bijela kuća imala na ministarstvo pravosuđa i ministra Alberta Gonzalesa.

Istraga, koja je ušla u šesti mjesec, počela je ispitivati jesu li
dužnosnici administracije naredili otpuštanje osam saveznih tužitelja iz političkih razloga.

Bivši zamjenik ministra pravosuđa James Comey u svibnju je pred odborom svjedočio o naporima Bijele kuće da prevlada prigovore koje je ministarstvo pravosuđa 2004. stavljalo na sporni program.

Comey je kazao kako je Gonzales, u to vrijeme pravni savjetnik Bijele kuće, uvjeravao tadašnjeg ministra pravosuđa Johna Ashcrofta da promjeni stajalište i podrži program, dok se on u bolnici oporavljao od operacije.

Odlukom predsjednika Georgea W. Busha iz prosinca 2005. Nacionalna sigurnosna agencija (NSI) može prisluškivati Amerikance osumnjičene za povezanost s teroristima bez traženja sudskog naloga, inače nužnog za praćenje telefonske i druge komunikacije osumnjičenih u istražnim
postupcima.

Provedbu programa, svakih 45 dana trebaju preispitati i ponovo odobriti ministar pravosuđa i pravni savjetnik Bijele kuće. 

Program je široko kritiziran od oporbenih demokrata i medija, kao i od nekih utjecajnih republikanaca, zbog zadiranja u ustavom zaštićena prava građana na privatnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene