Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Senat američke savezne države Illinois jednoglasno je opozvao s dužnosti kompromitiranog demokratskog guvernera Roda Blagojevicha i trajno mu zabranio obnašanje javnih dužnosti u Illinoisu.


'Ustavna većina glasovala je za opoziv guvernera i njegovo uklanjanje s položaja, te da mu se trajno zabrani obnašanje javnih dužnosti u Illinosu. Te odluke odmah stupaju na snagu', objavio je nakon glasovanja sudac Thomas Fitzgerald, predsjednik Vrhovnog suda Illinoisa.

Vezani članci Donald Trump Počelo povijesno suđenje Donaldu Trumpu u Senatu, tužitelj prikazao videosnimku nasilnog upada u Kongres Branimir Vidmarović (Foto: DNEVNIK.hr) "Ne znam što bi se trebalo otkriti o njemu da birači promijene mišljenje, valjda da jede malu djecu..."

Za opoziv Blagojevicha glasovalo je svih 59 senatora koji su u parlamentarnom postupku djelovali kao porota, a niti jedan nije bio protiv. Dosadašnji zamjenik guvernera, demokrat Patrick Quinn, nedugo nakon opoziva Blagojevicha u Senatu je položio prisegu za novog guvernera Illinoisa.

Blagojevich, kontroverzni 52-godišnji guverner srpskog podrijetla, uhićen je 9. prosinca 2008. pod optužbom da je pokušao trgovati s guvernerskom ovlasti imenovanja zamjenika na mjesto predsjednika Baracka Obame u američkom Senatu. Istoga je dana oslobođen uz jamčevinu. U postupku opoziva teretilo ga se i za više drugih slučajeve zlouporabe ovlasti i korupcije.

>> 'Vješaju me kao na Divljem zapadu'

Nakon opoziva i uklanjanja iz političkog života Ilinoisa i SAD-a, Blagojevicha vjerojatno čeka i suđenje za kaznena djela korupcije

Glavne dokaze prikupio je FBI-a prisluškivanjem Blagojevichevih telefonskih razgovora, čije su ključne dijelove agenti FBI-a čitali ili emitirali u Senatu. Blagojevich, nekadašnja perjanica srpskog lobija u SAD-u koji je nakon prvog izbora za guvernera 2003. govorio o svojim ambicijama da uđe u Bijelu kuću, postao je osmi guverner u povijesti SAD koji je zbog zlouporabe ovlasti opozvan s dužnosti.

Nakon opoziva i uklanjanja iz političkog života Ilinoisa i SAD-a, Blagojevicha vjerojatno čeka i suđenje za kaznena djela korupcije, nakon kojeg bi mogao postati treći guverner Illinoisa osuđen na zatvorsku kaznu. Optužnica protiv Blagojevicha još nije podignuta, a nadležni savezni tužitelj Patrick Fitzgerald nedavno je izjavio da mu treba još vremena. Blagojevich je bojkotirao suđenje u postupku opoziva u Senatu, i pojavio se samo u četvrtak da održi završnu riječ u kojoj je molio zastupnike da ga ne smjenjuju, tvrdeći da nema ni jednog dokaza da je prekršio zakon.

Neomiljen u političkom životu Illinoisa, a nakon uhićenja i potpuno izoliran, Blagojevich je angažirao agenciju za odnose s javnošću, koja mu je ovoga tjedna organizirala više od 20 intervjua za vodeće TV mreže i druge medije u SAD-u u kojima je govorio o svojoj nevinosti i velikim zaslugama za građane Illinoisa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju