Obavijesti Video Pretražite Navigacija
#nunstoo

Časne sestre otkrile kako su ih silovali svećenici: "Vjeruju da su same krive jer su zavele svete ljude"

Ilustracija: GettyImages
Ilustracija: GettyImages
U veljači je pokrenuta lavina svjedočanstava seksualno zlostavljanih časnih sestara koje tvrde da su ih svećenici napastvovali, a i Papa Franjo je priznao da je takvih slučajeva u Katoličkoj crkvi bilo. Sve više i više slučajeva je prijavljeno, a detalji su sve užasniji.

Članak koji je objavljen u podlistku vatikanskih novina L'Osservatore Romano, a u kojem je glavna urednica Lucetta Scaraffia za zlostavljanje žena i maloljetnika unutar Katoličke crkve optužila klerikalnu kulturu svemoćnog svećenstva, izazvao je burne reakcije javnosti. 

Pročitajte i ovo Ilustracija ubacili joj "prozirnu kapljicu"? Kruži uznemirujuća snimka o brutalnom silovanju djevojke: "Nađena je u garaži sva krvava, bez gaćica, raščupana..." Papa Franjo Papa prihvatio Poljski biskup dao ostavku: Bio je nemaran oko slučajeva svećeničkog zlostavljanja djece

Urednica u članku, koji sadrži i potresna svjedčanstva redovnica, tvrdi da je časnim sestrama teško prijaviti silovanja koja su nad njima počinili svećenici jer postoji stav da žena uvijek, ako to želi, može reći "ne" i adekvatno se obraniti. 

Dvije zlostavljane redovnice su, nakon što je Papa Franjo priznao postojanje takvih skandala, rekle kako je predugo trajala "kultura šutnje i tajnosti u crkvenoj hijerarhiji."

"Ove časne sestre vjeruju da su one same krive jer su zavele svete ljude da počine grijeh. I to jer su ih tako učili", rekla je Scaraffia.

Osim što pate od proživljene traume, časne sestre koje pritom zatrudne budu izbačene iz reda.

"Te jadne žene prisiljene su napustiti red te živjeti same i odgajati dijete bez ikakve pomoći. Ponekad ih se prisiljava da naprave pobačaj, koji plaćaju svećenici jer one nemaju novac", objašnjava Scaraffia.

U eri #MeToo pokreta sve više svjedočanstava i silovanih redovnica pa se razvio pokret #NunsToo. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene