Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a
Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a Foto: DNEVNIK.hr

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da se čovječanstvo nalazi u opasnosti od globalnog nedostatka čiste vode koji će se samo pogoršati u nadolazećim godinama.


"Prekinuli smo vodeni ciklus, uništili ekosustave i zagadili podzemne vode", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na početku trodnevne konferencije u New Yorku na kojoj se raspravljalo o izvorima svježe vode u svijetu.

Vezani članci Vodostaji padaju - 2 Iza njih je besana noć: "Umorni smo, noćas je bilo najteže. Žena mi je u kući i ne zna plivati. Teško je" Antonio Guterres UN upozorava: "Prijeti nam prehrambena katastrofa globalnih razmjera"

"Isušujemo krvotok čovječanstva preko vampirske potrošnje i neodržive upotrebe vode koja isparava zbog globalnog zatopljenja", dodao je.

To je prvi veliki sastanak UN-a od 1977. na kojem će se govoriti isključivo o vodi. Sudjeluju deseci ministara i nekoliko čelnika zemalja koji neće donositi nikakav značajniji sporazum, nego će glasati o neobvezujućem akcijskom planu.

Klimatski problemi i ekonomske teškoće povezane sa zagađenjima otežavaju opskrbu pitkom vodom, prema Svjetskom izvješću o vodi koje je objavljeno uoči konferencije. Procijenjuje se da deset posto svjetske populacije živi u zemljama visokog ili kritičnog rizika od nedostatka vode.

Prema drugom izvješću UN-a, globalna konzumacija vode trebala bi porasti za oko jedan posto do 2050. godine, slično kao u proteklih 40 godina.

U siromašnijim zemljama, rizik se uglavnom tiče slabe kvalitete vode, a u industrijskim državama problematična je potrošnja vode u poljoprivredi.

Zbog klimatske krize, određene regije značajno su izložene ekstremnim i produženim sušama, što ima ozbiljne posljedice za biljni i životinjski svijet, upozoravaju stručnjaci.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju